Vzala si moslimského utečenca a hovorí: Viac sa bojím na Slovensku, ako v zahraničí

    0
    Silvia Shahzad (Autor: TASR)

    Moslimovia sú podľa nej na Slovensku v nemilosti a môžu za to politici, ktorí túto tému zneužívajú. „Politici sú nositeľmi názorov a ľudia tieto názory preberajú,“. Ona sama sa však vo svojom okolí  zatiaľ nestretla s výrazne negatívnymi postojmi i keď priznáva, že keď pred časom zvažovala svadbu, aj ona mala najprv strach. Že takáto svadba nie je problém sa rozhodla až potom, čo si veľa vecí pozisťovala a preverila, prízvukuje, že opatrný treba byť v každej situácii. Vo svetle stupňujúcich sa útokov na cudzincov poslankyňa priznáva, že sa viac bojí toho, či môže vyjsť na ulicu u nás doma, ako keď ide do zahraničného mesta, kde je množstvo cudzincov.

    So slovenskými ulicami má Shahzad ešte aj iný problém. Je totiž vozíčkarka a používa elektrický invalidný vozíček, v uliciach však nemôže využiť jeho potenciál naplno, pretože sa musí neustále vyhýbať prekážkam. „Chodníky sú pre našu spoločnosť len parkoviská pre autá a tam to končí,“ rekonštruujú sa iba ak cesty pre autá a len minimálne chodníky, myslí si. V Bratislave dokonca ešte aj počas opráv ciest pred predsedníctvom zabudli kompetentní zahrnúť do stavebných plánov bezbariérové vstupy na chodníky a ostrovčeky MHD.

     „Keď je u nás niečo verejne dostupné, tak to neznamená, že to je bezbariérové a to by malo byť,“ myslí si Shahzad. Bezbariérový prístup chýba napríklad na väčšine výborov, okrem sociálneho a jednoduché to nie je ani v parlamente, ktorý síce už bol podrobený odstraňovaniu bariér pre ľudí na vozíčku, no nie je bariéra ako bariéra a napríklad dvere si v parlamente poslankyňa stále sama otvoriť nedokáže.  

    Dvere zďaleka nie sú to jediné čo podľa nej v parlamente nefunguje ako by malo. „Mám dojem, že keď pán Danko prezentuje svoje vízie, tak sa zabúda pozerať doľava a doprava a niektoré veci trochu zveličuje. Je skrátka ťažký prípad, je fakt, že na druhých ľudí neberie veľký ohľad.“ povedala pre denník SME na adresu predsedu parlamentu.

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -