Výzva, ktorá sa Moskve nebude ani za mak páčiť. Prichádza od novinárskej mimovládky

    0
    Vlajka Ruska (Autor: Hans Štembera)

    Kauza, na ktorú začiatkom apríla upozornil rešpektovaný ruský denník Novaja gazeta, pozdvihla vlnu odsúdenia a výčitiek z oficiálnych miest. Podľa materiálu, ktorý denník zverejnil, v Čečensku bolo pre podozrenie z homosexuality zadržaných okolo 100 ľudí, pričom najmenej traja vo väzbe zomreli.

    Novaja gazeta napísala, že v Čečensku sú údajne tajné väznice, kde zadržiavajú homosexuálov. Podľa zdrojov denníka sa jedna z väzníc nachádza v meste Argun.

    Čečenský prezident Ramzan Kadyrov v nedeľu osobne povedal, že medzinárodná pozornosť tohto článku vytvorila “masívny informačný útok… očierniť našu spoločnosť, životný štýl, tradície a zvyky”.

    Po zverejnení citovaného článku zasadla v Čečensku rada starejších a islamských duchovných. Jej členovia vyzvali na odplatu. Denník Novaja gazeta to označil za “podnecovanie náboženských fanatikov k masakru novinárov”.

    CPJ v pondelok v tejto súvislosti uviedla, že Rusko by malo proti hrozbám voči týmto novinám a reportérom konať “rýchlo, rozhodne a účinne”.

    - Reklama -