Výzva k ľudskosti rozdeľuje vyše stotisíc eur. Ujde sa siedmim organizáciám

    0
    Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová na akcii Výzvy k ľudskosti (Autor: Radka Turoňová)

    Podporu na obdobie maximálne štyroch mesiacov získalo napríklad Spoločenstvo Ladislava Hanusa s projektom “Kto pomôže”, ktorého cieľom je vytvorenie funkčného a efektívneho dobrovoľníckeho systému doplnkovej integrácie. Medzi ďalšími organizáciami je i Diecézna charita Nitra, Centrum pre výskum etnicity a kultúry (CVEK) či Slovenská katolícka charita (SKCH).

    Druhé kolo prerozdeľovania peňazí z daru sa zameriavalo najmä na podporu integračných projektov. “Aj naďalej však vnímame potrebu humanitárnej pomoci mimo územia Slovenska, preto medzi podporené projekty patrí aj Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety s projektom humanitárnych aktivít a pomoci utečencom na území Slovinska, Srbska, Iraku a na Blízkom východe,“ vysvetlil iniciátor Výzvy k ľudskosti a riaditeľ Nadácie otvorenej spoločnosti Ján Orlovský. Rozhodovanie v tomto kole trvalo podľa neho vzhľadom na množstvo prijatých žiadostí a náročnosť rozhodovacieho procesu dlhšie, ako čakali. “Vedeli by sme si predstaviť prerozdeliť aj viac finančných prostriedkov,” dodal.

    Čerpanie finančných prostriedkov môžu ľudia sledovať prostredníctvom transparentného účtu, ktorý Nadácia otvorenej spoločnosti poverená administrovaním finančného daru pre tieto účely, otvorila v rámci partnerskej spolupráce so spoločnosťou TIPOS. Viac informácií o podporených projektoch sa od dnešného dňa nachádza i na webovej stránke nadácie.

    Prvé peniaze zo spoločnosti putovali do organizácií, ktoré pomáhali pri zvládaní utečeneckej krízy na jeseň minulého roku. Ako agentúru SITA informovala Mirka Grófová z NOS, v prvom kole z 500-tisíc eur, ktoré TIPOS vyčlenil, prerozdelili medzi sedem humanitárnych organizácií 343 228,89 eura. Podporu vtedy na obdobie maximálne piatich mesiacov získali napríklad poľná nemocnica organizácie Magna – Deti v núdzi na srbsko-chorvátskom pohraničí, tím profesora Vladimíra Krčméryho, Človek v ohrození, ale aj integračné aktivity Slovenskej katolíckej charity.

    Výzva k ľudskosti vznikla v auguste 2015 ako spontánna občianska iniciatíva, ktorá reagovala na tragédiu 71 utečeneckých obetí pri rakúskom Parndorfe. Cieľom výzvy bolo vyvolať širší záujem verejnosti o tragickú situáciu, ktorej sú vystavení ľudia na úteku pred vojnou a vyzvať Vládu SR k zvolaniu okrúhleho stola všetkých zúčastnených strán, ktoré môžu prispieť k zmierneniu dôsledkov najväčšej humanitárnej krízy v Európe od konca II.svetovej vojny.

    - Reklama -