Výzva k ľudskosti má už aj svoju českú verziu. Pomáhame ľuďom, šíri sa českým internetom. Ide znova o utečencov?

    0
    Námestie sa zaplnilo ľudmi dobrej vôle. (Autor: Radka Turoňová)

    Cez balkánske štáty i naďalej prúdia na sever Európy tisíce utečencov, ktorých pohyb obmedzujú rôzne opatrenia na hraniciach. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v pondelok oznámil, že iba v Srbsku uviazlo vyše 10.000 ľudí, ktorí nemajú dostatok jedla, odevov či prikrývok. Podobný problém hrozí i v Macedónsku. Slovinsko a Chorvátsko sa v pondelok rozhodli pustiť na svoje územia ďalších migrantov mieriacich ďalej do Európskej únie. Česko sa nateraz podľa Noviniek nachádza mimo tejto migračnej trasy. 

    Väčšinu z približne piatich desiatok dobrovoľníkov, ktorí v týchto dňoch pomáhajú utečencom na srbsko-chorvátskom hraničnom priechode Berkasovo-Bapska, tvoria podľa Noviniek práve Česi. Autobusy tam v pondelok priviezli niekoľko tisíc utečencov. Podľa dobrovoľníkov pôsobiacich na mieste však nie je v ich možnostiach túto situáciu zvládnuť. 

    “Je úplne nevyhnutné, aby na miesto prišla polícia, lekári a organizačné posily, inak je takmer isté, že dôjde k tragédii. Riešenie takto závažnej situácie nemôže dlhodobo ležať iba na dobrovoľníkoch,” komentovala vzniknutú situáciu na internete koordinátorka iniciatívy Pomáhame ľuďom Zuzana Lenhartová, ktorú citovali Novinky. V chorvátskej Bapske čakal v pondelok v daždi a blate dav približne 3000 utečencov vrátane malých detí. 

    - Reklama -