Významný generál to povedal na rovinu: Obavy z Trumpa sú prehnané

    0
    Americký prezident Donald Trump (Autor: TASR)

    “To, čo (však) vidím na našom prezidentovi a celkom určite na jeho najdôležitejších poradcoch a tiež v našom Kongrese, je silná podpora pre porozumenie a hodnoty Európy a NATO. Polovica svetového obchodu sa uskutočňuje medzi Európou a kontinentom Severnej Ameriky – Kanadou, USA a Mexikom,” povedal Breedlove v nedeľňajšom exkluzívnom rozhovore pre TASR, ktorý sa uskutočnil počas bezpečnostnej konferencie GLOBSEC 2017 Bratislava Forum.

    “Na juhu (USA) máme množstvo hispánskej populácie a v Amerike sa rozrastajú aj ďalšie skupiny obyvateľstva, sme však národom európskych prisťahovalcov, naše korene sú v Európe a nemyslím si preto, že je treba sa toľko obávať,” dodal. 

    Strach podľa Breedlova netreba mať ani z Trumpovho hesla “Amerika na prvom mieste”. Jeho zmysel vidí generál najmä k reakcii na mnoho frustrovaných, často mladých Američanov, ktorí sa ocitli v núdzi a majú pocit, že sa na nich akosi zabudlo. 

    “Domnievam sa však, že to, čomu ľudia nerozumejú je, že práve silná Európa, silné vzťahy s Európou, bezpečná Európa sú dôležité pre podnikanie a prosperitu v Amerike. Ak nebudeme mať silnú a bezpečnú Európu, nebudeme mať ani silnú a bezpečnú Ameriku,” uviedol Breedlove. Dodal, že “Amerika na prvom mieste” sa preto začína práve “silnou a bezpečnou Európou”.

    - Reklama -