Významné americké noviny: NATO zvažuje posilniť vojská na hraniciach s Ruskom

    0
    Centrála NATO v Bruseli (Autor: SITA)

    Podľa diskutovaného plánu by malo mať NATO vojenský prápor v Poľsku a v každom z troch baltských štátov, pričom každý by pozostával z 800 až 1 000 vojakov. V skromnejšej verzii počíta aliancia s jedným práporom pre celú oblasť. Tieto sily by oficiálne podliehali veleniu aliancie.

    Nemecko má výhrady

    USA a ďalší spojenci väčšie vojenské nasadenie podľa denníka podporujú, ale nemeckí predstavitelia majú výhrady. Hovoria, že aj napriek napätiu okolo Ukrajiny sa nechcú správať k Moskve ako k trvalému nepriateľovi, prípadne ju držať mimo Európy. Berlín by však mohol podporiť onen skromnejší plán rozmiestnenia síl, uviedol denník.

    Vzťahy medzi západnými spojencami a Moskvou sa dostali na najhoršiu úroveň od konca studenej vojny po tom, ako Rusko vlani anektovalo ukrajinský Krym, píše WSJ. Ukrajina nie je členom NATO, ale susedí s niektorými jeho členmi.

    Minulý rok prijala aliancia akčný plán, ktorým zdôraznila pripravenosť chrániť svojich členov. Cieľom tohto kroku bolo upokojiť svojich východných členov, ktorých nové agresívne správanie Ruska zvlášť rozrušilo. V aliancii sa podľa The Wall Street Journal momentálne znova utužuje pocit, že je nutné ukázať Rusku, že NATO je odhodlané ochrániť svojich členov.

    NATO má ukázať Rusku, že je odhodlané brániť svoje územie

    Spojené štáty majú dnes v Poľsku a troch pobaltských členoch NATO po 150 vojakov. Podľa WSJ sú ochotné dať týchto mužov pod oficiálne velenie NATO. Zároveň vraj nemajú problém s tým, aby sa tam striedali aj ďalší americkí vojaci.

    Británia má v oblasti 150 vojakov a Nemecko ich rozmiestňuje asi 200. Nový plán je ešte len v raných fázach debát, ale podľa vysokých predstaviteľov aliancie silnie názor, že je potrebné urobiť maximum pre to, aby NATO ukázalo Rusku, že je odhodlané brániť svoje územie, píše WSJ.

    Aliancia ostro kritizuje ruskú podporu separatistov na východne Ukrajiny a rozšírenie vojenských manévrov v oblasti. Moskva zase opakovane tvrdí, že NATO považuje za bezpečnostnú hrozbu.

    autor: vam, čtk

    - Reklama -