Vyzbrojme Asadovu armádu. Túto výzvu dostali veľmoci od jedného z najvplyvnejších ľudí sveta

    0
    Vladimir Putin, ruský prezident (Autor: SITA)

    Spojené štáty a NATO vyjadrili znepokojenie nad posilňovaním ruskej vojenskej prítomnosti v Sýrii, keďže prezidenta Bašára Asada vnímajú ako príčinu sýrskej krízy, ktorá si za vyše štyri roky vyžiadala už viac ako 250 000 ľudských životov. Moskva totiž v poslednom období intenzívne dodáva zbrane Asadovej vláde v rámci medzinárodných snáh poraziť militantov IS, pripomenula tlačová agentúra AP.

    Zvýšená aktivita Ruska v Sýrii vyplýva z hlbokých obáv Moskvy, že jej dlhoročný spojenec je na pokraji mocenského pádu, a zároveň vyjadruje aj nádeje prezidenta Vladimira Putina, že spoločný boj proti extrémistom IS môže zlepšiť vzťahy Ruska so Západom, napäté pre dianie na Ukrajine. Lavrov dnes v Moskve vyhlásil, že Rusko bude naďalej dodávať Asadovi zbrane, a vyzval ostatné krajiny, aby pomohli sýrskej vláde a jej pozemnému vojsku. “Islamský štát nemožno poraziť iba náletmi. Treba spolupracovať s pozemnými vojskami. Sýrska armáda je najefektívnejšou a najmocnejšou pozemnou silou v boji proti IS,” povedal Lavrov. 

    Šéf ruskej diplomacie zdôraznil, že posielaním zbraní Sýrii Rusko nepodporuje Asada, ale prispieva k porážke bojovníkov Islamského štátu. 
    “Môžem len znovu povedať, že naši vojaci a vojenskí experti sú tam preto, aby obsluhovali ruskú armádnu výzbroj, pomáhali sýrskej armáde používať túto výzbroj,” vyhlásil Lavrov pred novinármi v Moskve. “A budeme ju naďalej poskytovať sýrskej vláde, aby si zabezpečila správnu bojovú pripravenosť vo vojne proti terorizmu,” dodal.

    Rusko je dlhodobý podporovateľ Sýrie a počas celej tejto občianskej vojny pomáha Asada chrániť pred sankciami OSN. 

     

    - Reklama -