Vystúpenie z EÚ: Bohatý lord napísal dôrazný list. A v Holandsku vyšiel prieskum, ktorý Brusel šokuje

    0
    Britská libra. (Autor: Reprofoto: archív PL)

    V liste, ktorý mali údajne dostať všetci zo 6,5-tisíc britských zamestnancov firmy JCB, sa Bamford zmienil, že si je „celkom istý tým, že je Veľká Británia schopná stáť na vlastných nohách”. Tiež spomenul, že viac ako 53 % z celkového vývozu Veľkej Británie ide do krajín, ktoré ležia mimo Európskej únie.

    Bamfordov zdanlivo radikálny krok nie je však ničím novým. Už v marci tohto roku materská spoločnosť BMW v e-maile odoslanom všetkým britským zamestnancom firiem Rolls-Royce a Mini upozornila na veľký „risk” spojený s odchodom Veľkej Británie z Európskej únie. BMW zároveň zdôraznilo, že rozhodnutie je koniec koncov záležitosťou, ktorá sa týka čisto len britskej verejnosti. Napriek tomu v e-maile autor zmienil, že BMW je z voľného pohybu osôb v rámci Európskej únie schopné čerpať veľké výhody.

    Lord Bamford svojim zamestnancom oznámil, že výsledok nadchádzajúceho referenda „rozhodne o budúcnosti Veľkej Británie” a bude mať „hlboký vplyv na životy ich detí a vnukov“.

    „V roku 1975 som hlasoval za vstup Veľkej Británie do zóny slobodného trhu, nikdy som však nebol pre politickú úniu, neočakával som, že by sme sa museli vzdať vlastnej nezávislosti v prospech Európskej únie,” cituje britská BBC riaditeľa korporácie. „Rozhodne som nepočítal s tým, že by nám jedného dňa nejakí ľudia v Bruseli, ktorí sa nikomu nezodpovedajú, hovorili, čo máme alebo nemáme robiť,” dodal. „Želáme si teda, aby sme zostali súčasťou ekonomicky čoraz menej významnej Európskej únie, ktorá si neustále uzurpuje viac a viac právomocí? Alebo chceme, aby sme z Európskej únie vystúpili a znovu uchopili opraty našej nezávislosti do svojich rúk a sami rozhodovali, s akými krajinami budeme obchodovať?” napísal.

    V závere listu riaditeľ JCB Bamford zdôraznil, že konečné rozhodnutie je na samotných zamestnancoch, ale výrazne ich vyzval, aby sa referenda zúčastnili.

    Holanďania chcú svoje vlastné referendum

    Že nespokojnosť s bruselskou politikou nie je ojedinelý jav, ktorý môžeme sledovať len na britských ostrovoch, dokazujú aj výsledky nedávno uskutočneného prieskumu v Holandsku. Holandský denník De Telegraaf sa pýtal ľudí, či by boli za usporiadanie referenda o odchode z Európskej únie, podobného tomu, ktoré sa uskutoční 23. júna vo Veľkej Británii. Až 88 % zo všetkých opýtaných sa vyjadrilo za usporiadanie referenda. Mnoho z nich bolo údajne inšpirovaných referendom Britov. „Výsledky tohto prieskumu zjavne naženú strach mnohým bruselským hodnostárom; môže sa dokonca zdať, že je celý blok na pokraji zrútenia,” píše britský Express.

    Člen holandského parlamentu a socialista Harry van Bommel britským novinárom oznámil, že ak si „Británia zvolí odchod z EÚ, mohlo by to posilniť protieurópske hlasy aj v mnohých iných členských štátoch”.

    „V súčasnosti sa začína v Holandsku debata, či by sme mali tiež vykonať referendum o zotrvaní v Európskej únii. Nemôžeme už pokračovať rovnakým spôsobom – financovať Grécko a usilovať sa o udržanie krajín v rámci eurozóny, tá sa rovnako nakoniec rozpadne,” uviedol holandský politik.

    „Každý vie, že európski komisári v Bruseli dostávajú 25 000 eur mesačne, na druhej strane si ľudia všímajú klesajúcu výšku dôchodkov a zvyšujúci sa vek odchodu do penzie. Presne také kontrasty robí EÚ v očiach mnohých ľudí veľmi neobľúbenou. Mnoho ľudí Európskej únii nedôveruje, niektorí ju dokonca nenávidia – ide o existencionálnu krízu,” dodal.

    K popularite Európskej únie v Holandsku neprispelo ani to, že napriek väčšinovému hlasu Holanďanov, ktorí sa v referende vyslovili proti voľnému obchodu s Ukrajinou, sa v postupe EÚ v podstate nič nezmenilo. Európski lídri hovoria, že výsledky holandského referenda nie sú záväzné a že to na plány EÚ mať vplyv nebude. Takéto veci, samozrejme, ešte viac posilňujú hlasy euroskeptikov.

    - Reklama -