Výstavba multifunkčného ihriska z Ficovej dotácie sa nepáči polícii. Hovorí o machináciách

    0
    Premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico (Autor: SITA)

    Premiér Robert Fico poskytol zo svojej rezervy dotáciu na výstavu multifunkčného ihriska v Limbachu v okrese Pezinok. Polícia však podľa najnovších informácií denníka Nový Čas začala v tejto obci niekoľko trestných stíhaní, pretože má podozrenie, že tu dochádza k machináciám pri verejnom obstarávaní.

    Limbach dostal od štátu na výstavbu ihriska 40-tisíc eur, ďalšiu časť peňazí museli poslanci schváliť z rozpočtu. Podľa nich je však okolo ihriska veľa nezrovnalostí. Najzávažnejšie sa ukazujú pri súťaži na dodávateľa gumoasfaltu. Polícia však už v júli začala trestné stíhanie za prečin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe.

    Podľa zápisnice z vyhodnotenia mala byť najvýhodnejšia ponuka od spoločnosti MARO vo výške 7 420,09 eura. Polícia si napriek tomu myslí, že prieskum trhu sa reálne nevykonal a ostatné firmy, ktoré mali byť oficiálne zapojené do súťaže, neboli žiadnym spôsobom oslovené a nevedeli o nej. Podľa nej zodpovedná osoba konala v rozpore so zákonom, neuplatnila princíp rovnakého zaobchádzania, nediskriminácie či hospodárnosti a efektívnosti.

    Konateľ firmy W. R. S potvrdil, že o žiadnej zákazke nevedeli, a preto sa o ňu ani neuchádzali. Šéf druhej firmy Igor Bartoš prezradil, že ho starostka oslovila osobne, keď pre firmu MARO robil spodnú stavbu ihriska. „Predložil som ponuku, ale bol som neúspešný, takže som to neriešil,“ uviedol pre denník. Víťazná firma MARO sa k prípadu vyjadrovať nechcela.

    Samotné verejné obstarávanie pri výbere firmy na realizáciu sa však malo tiež uskutočniť podľa polície podozrivo. Konatelia dvoch firiem polícii potvrdili, že o súťaži netušili, nezapojili sa do nej a mailové adresy, na ktoré mal zástupca úradu písať, nepatrili im.

    Starostka obce Limbach Adriana Čechovičová tvrdí, že všetky verejné obstarávania prebehli v súlade so zákonom. „Od môjho zvolenia prebehli všetky verejné obstarávania v súlade so zákonom,“ uviedla s tým, že obec nedisponuje vyrozumením o začatom trestnom stíhaní. 

    Rovnaký scenár ako pri ihrisku sa mal podľa denníka odohrať aj pri obstarávaní čistiacich prostriedkov vo výške 19 999 eur. Podľa uznesenia o začatí trestného stíhania vyhrala zákazku jedna z troch firiem, pričom ostatné dve reálne oslovené neboli. 

    - Reklama -