Vyspelá spoločnosť a rovnaké práva pre všetkých? Ani v Británii to zďaleka neplatí

    0
    Z videa "Ľudia po celom svete hovoria, čo to znamená byť biely" (Autor: Reprofoto, Youtube)

    Britská celonárodná organizácia zaoberajúca sa ľudskými právami, ako aj rovnosťou príležitostí (Equality and Human Rights Commission) je znepokojená výsledkami svojej najnovšej štúdie týkajúcej sa etnických menšín na území Spojeného kráľovstva.

    Podľa EHRC čelia nielen černosi, ale celkovo stúpenci etnických minorít výrazným prekážkam a z toho rezultujúcim problémom. Ide pritom o kľúčové oblasti ako zamestnateľnosť, dostupnosť hypoték či súdnictvo.

    Foto: Facebook/Equality and Human Rights Commission 

    Takmer štvrtinový rozdiel

    Ako spomína portál BBC, platový rozdiel zistený spomínanou ľudskoprávnou organizáciou medzi bielymi vysokoškolákmi a vyštudovanými černochmi je až vyše 23 %!

    Medzi najzávažnejšie zistenia výskumnej komisie EHRC patrí:

    – etnické menšiny sú veľmi málo zastúpené v mocenských, respektíve exekutívnych orgánoch štátu (napr. ako sudcovia, prípadne policajní náčelníci),

    – príslušníci etnických menšín majú väčšiu šancu žiť v chudobe ako majoritné biele obyvateľstvo,

    – miera nezamestnanosti je medzi etnickými menšinami výrazne vyššia,

    – černosi sú v Anglicku trikrát častejšie usmrtení násilnou trestnou činnosťou (vražda) v porovnaní s belochmi.

    Výbušná kombinácia

    Podľa predsedu komisie Davida Isaaca celej situácii rozhodne nepomôže ani ohlásený brexit.

    „Nárast nenávisti voči prisťahovalcom po našom odchode z EÚ je v kombinácii s dlhodobo neriešenou rasovou nerovnosťou a sociálnou nespravodlivosťou naozaj výbušnou kombináciou.“

    Podľa Isaaca práve najnovšie výsledky ukazujú, ako veľmi je rasová nerovnosť „dlhodobo zakorenená medzi Britmi“.

    Život v inom svete?

    „Pokiaľ ste černoch alebo skrátka ´farebný´, môže sa vám zdať, že žijete v úplne inom svete. A to aj napriek tomu, že ste súčasťou celej britskej spoločnosti,“ dodal Isaac.

    Na druhej strane EHRC spomína, že za posledných 15 rokov sa aj v spolupráci s vládou podaril „významný progres“ z hľadiska etablovania etnických menšín na trh práce.

    „Rozhodne však máme ďalej na čom pracovať. Aj preto vyvíjame nové programy zamerané na univerzity, učilištia, startup pôžičky mladým, ako aj nábor do ozbrojených, respektíve policajných zložiek,“ píše sa v stanovisku organizácie.

    - Reklama -