Vysokí štátni úradníci na dovolenke s Vadalovcami? S takouto informáciou prišli saskári

    0
    Podpredsedníčka NR SR a poslankyňa za SaS Lucia Nicholsonová (Autor: df)
    Predstavitelia SaS majú podľa ich slov dôvodné podozrenie, že z prostredia vyšetrovania tendenčne a účelovo unikajú informácie. Vidia paralelu s vraždou Róberta Remiáša, keď polícia tvrdila verejnosti, že jeho auto vybuchlo v dôsledku technickej poruchy plynového zariadenia. „Vyzývame slušných policajtov, aby pozorne sledovali, čo sa okolo vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej deje. Chceme varovať každého, kto sa pokúsi manipulovať priebeh vyšetrovania,“ povedal Galko.
     
    Ďuriš Nicholsonová upozornila, že policajný prezident Tibor Gašpar zorganizovaním tlačovej konferencie v stredu (28. 2.) konal v rozpore s nariadením generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, ktorý žiadal zastaviť informovanie verejnosti a politikov o vyšetrovaní. „Z akého dôvodu bolo potrebné informovať o stope dvoch narkomanov? Prečo si dovolil policajný prezident nerešpektovať rozhodnutie generálneho prokurátora?“ opýtala sa poslankyňa, ktorá Gašparovi vytkla, že informácie nedal do časových súvislostí a majú pochybnú relevanciu.
     
    Galko vníma tlačovú konferenciu Gašpara ako „hanebnú“ a ako „marketing“. Podľa neho bolo cieľom vzbudiť vo verejnosti zdanie, že vrahovia novinára sú „feťáci“ alebo dokonca aj samotný novinár, či jeho partnerka boli drogovo závislí. „Nedovolíme, aby policajný prezident alebo niekto iný zahmlieval vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej,“ zdôraznila Ďuriš Nicholsonová. SaS preto žiada policajného prezidenta, aby prestal informovať o výsledkoch policajného vyšetrovania.
     
    Ďuriš Nicholsonová vidí možnosť, ako zareagovať na výzvu premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o tom, že by sa mala politická scéna stmeliť s cieľom vypátrania vrahov. Nedôveru opozície podľa nej možno prekonať prizvaním experta do vyšetrovacieho tímu. „Môže to byť zahraničný odborník, ale môže to byť aj domáci odborník. Môže to byť vyšetrovateľ, bývalý vyšetrovateľ, ktorý si získa našu dôveru,“ ozrejmila. „Ak Robert Fico myslí vážne slová o spolupráci koalície a opozície, tak toto je najlepší spôsob, ako zamedziť akýmkoľvek pochybnostiam,“ doplnila s tým, že s takouto požiadavkou súhlasia už aj niektorí ďalší predstavitelia opozície, ktorých oslovili.
     
    Nicholsonová prišla aj s ďalšou zaujímavou informáciou, ktorú však označila za neoverenú. Ide o správy o tom, ako veľmi blízko k ľuďom na prokuratúre aj na finančnej správe bola rodina zadržaného podnikateľa Antonina Vadalu. Podľa textu zavraždeného novinára Jána Kuciaka mali Vadalovci na Slovensku spolupracovať s talianskou mafiou. 
     
    „Máme k dispozícii informáciu, že v lete 2014 boli so spomenutými Talianmi na dovolenke, vtedajšia viceprezidentka Finančnej správy, dnešná štátna tajomníčka na ministerstve financií nominantka za SNS Dana Meager. Spolu s ňou tam bola riaditeľka osobného úradu Finančnej správy Soňa Karabelli a vedúca oddelenia boja proti podvodom Lucia Fecková, ktorá má byť pravá ruka Ondreja Jendroľa, riaditeľa odboru boja proti podvodom. Chcem sa opýtať týchto dám, ktoré boli spomenuté, kde boli v lete roku 2014? Je pravda, že boli na dovolenke v Kalábrii so spomenutými Talianmi? Teda konkrétne ide o rodinu Vadalovcov? Bola by som rada, keby sa to podarilo overiť, pretože si nemôžeme byť istí, ale v tomto kontexte je to zaujímavé,“ vyhlásila Nicholsonová.
     
    Mimoparlamentná strana Spolu – občianska demokracia žiada odchod premiéra Roberta Fica a s tým súvisiaci pád vlády. „Sme presvedčení, že Smer je dnes najväčšou prekážkou vyšetrenia toho, čo sa stalo, aj zmeny na Slovensku,“ vyhlásil šéf strany a nezaradený poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý na tlačovej konferencii v parlamente.
     
    Pre budúcnosť Slovenska je podľa neho kľúčové, aby boli páchatelia dvojnásobnej úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice potrestaní. Spolu žiada nezávislé vyšetrenie prípadu, chce poznať tak páchateľov, ako aj objednávateľov. Premiér Fico podľa Beblavého ohrozuje nezávislosť vyšetrovania.
     
    Mimoparlamentné Progresívne Slovensko žiada predčasné voľby, tie podľa strany Slovensko potrebuje. Vyzýva preto Národnú radu SR, aby ich vyhlásila. Prezidenta SR Andreja Kisku žiada, aby opäť kandidoval.
     
    autor: TASR, top

     

    - Reklama -