Výsledky volieb v Rakúsku prekvapili. Budem rokovať so všetkými stranami, vyhlásil Kurz

    0
    Sebastian Kurz vo volebnom sídle počas zverejnenia predbežných volebných odhadov (Autor: TASR)

    Hoci sa voľby skončili celkom jednoznačne, o to nejasnejšie je, ktoré strany zostavia spoločnú koalíciu, zamyslel sa politológ a profesor na Univerzite Karola a Františka v Grazi Klaus Poier.

    Koalícia ÖVP a Zelených  je obsahovo veľmi komplikovaná

    “Všetky varianty totiž obsahujú len dôvody, prečo sa neuskutočnia,” uviedol.

    “Znovuobnovenie koalície ÖVP a FPÖ sa javí byť po (škandále) s videom z Ibizy a po rozpade ich (spoločnej) vlády nemožná, a to najmä preto, že FPÖ je v súčasnosti veľmi nestabilná a jej neochota (vrátiť sa do koalície) s ÖVP sa výrazne zvýšila,” povedal Poier.

    S tým súhlasí aj politológ Dolezal, a to i napriek tomu, že FPÖ sa s ÖVP zhodujú najmä v otázke obmedzenia migrácie.

    “Koalícia ÖVP a Zelených, ktorá je obľúbenou verziou mnohých médií, je obsahovo veľmi komplikovaná a príliš sa nepáči ani voličom týchto strán,” povedal Poier.

    Ako doplnil Dolezal, pred voľbami sa hovorilo aj o možnosti vytvorenia trojkoalície ÖVP, Zelených a liberálnej strany NEOS.

    Rozhovory o vytvorení vlády môžu trvať aj mesiace

    Keďže Zelení získali vysoký počet hlasov (12,4 percenta), väčšinovú koalíciu by dokázali s ÖVP vytvoriť aj bez strany NEOS, spresnil Dolezal.

    Nepravdepodobná je aj tradičná veľká koalícia s SPÖ, ktorá Rakúsko desaťročia formovala, keďže sa zdá, že atmosféra medzi SPÖ a ÖVP je naplnená nenávisťou, a najmä v ÖVP sa obávajú obnovy koalície, ktorá by nebola funkčná, vysvetlil Poier.

    Rozhovory o vytvorení vlády tak môžu podľa jeho slov trvať niekoľko týždňov, možno dokonca mesiacov.

    Momentálne sa nedá predvídať, kto nakoniec vládu zostaví a či poprípade vznikne menšinová vláda, o ktorej pred voľbami hovoril aj samotný Kurz, alebo sa dokonca uskutočnia nové voľby.

    Výsledky volieb dopadli podľa Poiera predsa len prekvapivejšie, než sa očakávalo. Rakúska ľudová strana (ÖVP) získala výrazne viac hlasov (38,4 percenta) než udávali prognózy.

    Slobodná strana Rakúska (FPÖ) zase stratila oveľa viac hlasov voličov, než sa predpokladalo.

    Pod neúspech FPÖ sa podpísala aj neúčať časti voličov na hlasovaní

    Prechod voličov FPÖ k ÖVP podľa neho spôsobili obvinenia zo sprenevery, ktorej sa vraj dopustil bývalý rakúsky vicekancelár a expredseda FPÖ Heinz-Christian Strache.

    Strache spolu s niekdajšou vedúcou svojej kancelárie a bývalým ochrankárom údajne spôsobovali FPÖ majetkové škody neprípustnou fakturáciou.

    Pod neúspech FPÖ sa navyše podľa Poiera podpísalo aj to, že časť jej voličov tentoraz k volebným urnám neprišla.

    Zeleným pomohla k výsledku aj aktuálne komunikovaná ochrana klímy

    Na rozhodovanie voličov malo vplyv aj to, že “bývalý kancelár a predseda ÖVP Sebastian Kurz bol koniec-koncov jediným kandidátom na post kancelára”, konštatoval Poier.

    “Šéfke opozičnej Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ) Pamele Rendiovej-Wagnerovej sa totiž nikdy nepodarilo stať sa skutočnou alternatívou voči Kurzovi. Kurz mohol teda dostať aj hlasy (ľudí), ktorí primárne hlasovali za stabilnú vládu v Rakúsku,” poznamenal.

    Zelení, ktorí sa opäť dostali do parlamentu, za svoj úspech podľa jeho slov vďačia po prvé ľuďom, ktorí vo voľbách v roku 2017 volili SPÖ v snahe zabrániť tomu, aby sa kancelárom stal Kurz, no tentoraz chceli, aby sa Zelení s určitosťou vrátili do parlamentu.

    Druhým dôvodom výrazného úspechu Zelených je to, že téma ochrany klímy sa v súčasnosti dostala do popredia záujmu voličov, dodal Poier.

    Kurz: Budem rokovať so všetkými stranami

    Čo sa týka povolebných rokovaní o možnej koalícii, Kurz pre agentúru DPA zdôraznil, že chce rokovať so všetkými stranami, ktoré majú zastúpenie v parlamente.

    “Pre našu ľudovú stranu sme dosiahli historicky najlepší výsledok, a preto budem robiť to, čo som sľúbil svojim voličom počas predvolebnej kampane. A síce, keď budeme zvolení, budem rokovať so všetkými stranami a pokúsim sa postaviť na nohy pre Rakúsko čo možno najlepšiu koalíciu. Vždy som sa držal toho, aby som svoj názor rýchlo nemenil, ale jednoducho robil to, čo som predtým aj sľúbil. A pred voľbami som dal sľub, že budem rokovať so všetkými stranami a pokúsim sa nájsť s nimi prienik. To sa týka slobodných, to sa týka sociálnych demokratov, to sa týka Zelených a týka sa to aj NEOS-u – sú to všetky strany, ktoré majú zastúpenie v parlamente,” povedal Kurz.

    - Reklama -