Výskum: Černosi doženú belochov za 228 rokov

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Aby sa dostali Afroameričania na súčasnú úroveň bielych spoluobčanov, potrvá im to pri súčasných ekonomických projekciách 228 rokov. Americká rodina s juhoamerickými predkami (latinsko-americká) má odstup 84 rokov.

    Vypočítali to vedci z Institute for Policy Studies (IPS) v spolupráci s Corporation For Economic Developement (CFED). Zamerali sa na vývoj majetku amerických domácností v rokoch 1983 až 2013.

    V ostatných tridsiatich rokoch priemerne bohatstvo domácností bielych Američanov vzrástlo o 84 percent, trikrát rýchlejšie, ako je to u Afroameričanov.

    Najbohatší Američania, ktorí sú zaradení do rebríčka Forbes 400, zbohatli za týchto tridsať rokov v priemere o 736 percent.

    Vládne dotácie späť najbohatším

    „Ak tieto trendy budú pokračovať ďalších tridsať rokov, čistý majetok priemernej bielej rodiny porastie o 18-tisíc dolárov ročne, ale čierna a hispánska domácnosť si polepší o 750, respektíve 2250 dolárov ročne,” uviedol server týždenníka The Nation.

    V Spojených štátoch sa vraj neuplatňuje princíp meritokracie, keď tí najlepší v spoločnosti tiež najviac zarábajú a sú pre celok prínosom. Sociológ Dalton Conley z Princeton Univerzity došiel k záveru, že biela americká rodina na hranici chudoby má ročný čistý príjem 10- až 15-tisíc dolárov, ale čierna rodina v tejto kategórii už má finančné problémy, lebo je viac zadlžená a musí splácať úroky. Tým viac ju to drží finančne „pod vodou”.

    Najabsurdnejšie na celom probléme je, že americká vláda naopak túto príjmovú nerovnomernosť zhoršuje. IPS a CFED vypočítali, že od roku 1994 americké vlády minuli na programy lepšieho vzdelania, sporenie na dôchodok alebo bývanie trikrát viac. V roku 1994 to bolo 200 miliárd dolárov, vlani už 600 miliárd dolárov. Ale väčšina z týchto peňazí sa vráti tým najbohatším.

    Celý text je TU.

    - Reklama -