Vyšetrovatelia vtrhli do parlamentu. Ide o škandál, ktorý môže zmeniť budúcnosť Európy

    0
    Francois Fillon s manželkou Penelope v čase, keď bol francúzskym premiérom (Autor: TASR)
    Fillonova manželka a spolu s ňou aj samotný Fillon čelia teraz tlaku zo strany vyše štvrť milióna Francúzov, ktorí v petícii požadujú, aby vrátila vyše 600 000 eur, ktoré zarobila, keď pracovala pre svojho manžela ako asistentka poslanca. 
     
    Škandál nabral také rozmery, že dnes do budovy francúzskeho Národného zhromaždenia (parlamentu) vtrhli vyšetrovatelia finančnej polície a prokurátori, aby prehľadali kanceláriu Francoisa Fillona. Pre denník the Independent o tom informoval utajený zdroj z parlamentu. 
     
    Prezidentský kandidát francúzskych konzervatívcov a jeho manželka Penelope vypovedali v pondelok päť hodín na polícii, ale podrobnosti nie sú zatiaľ známe. Fillonová je podozrivá z toho, že dostávala štátny plat, aj keď podľa organizátorov petície „nevykonávala prácu poslaneckej asistentky“. 

    Otrasená reputácia

    Samotný Fillon po prevalení aféry s jeho manželkou požadoval čo najrýchlejšie vyšetrenie celej záležitosti, pretože nechce, aby táto kauza rušila „demokratický proces“ počas volieb nového francúzskeho prezidenta. Na to už je však pravdepodobne neskoro, pretože jeho preferencie išli po prevalení tejto správy raketovou rýchlosťou smerom nadol. Podľa najnovšieho prieskumu má negatívnu mienku o Fillonovi viac ako 60 % opýtaných Francúzov. 
     
    S poškodenou reputáciou Francoisa Fillona rastú šance ostatných prezidentských kandidátov a to platí aj pre kandidátku krajne pravicového Národného frontu Marine Le Penovú, ktorá má podľa viacerých nemalé šance na úspech. Práve úspechu kandidátky krajnej pravice sa obáva ľavica, ktorá kritizuje prísnu imigračnú politiku presadzovanú Le Penovou a jej Národným frontom.
     
    Jediný, kto môže plány líderky krajnej pravice prekaziť, je populárny nezávislý kandidát Emmanuel Macron, ktorý je v 39 rokoch stále politickým nováčikom, má však podľa prieskumov podporu 20 % Francúzov. Le Penovú by volilo 26 % a Fillona 25 % opýtaných. V prvom kole by to dávalo ultrapravičiarke výhodu prvého miesta, ale je otázne, či sa jej podarí ustáť druhé kolo, ak sa v ňom postaví proti Macronovi. Nedeľňajšie prieskumy dokonca uvádzajú, že sa Macron doťahuje na Fillona. 
     
    Okrem škandálu okolo platu manželky sa na Fillona vynoril aj ďalší tieň z minulosti, ktorý s kauzou takpovediac súvisí. Spoločnosť Mediapart vyhlásila, že prezidentský kandidát konzervatívcov by mohol mať prsty v sprenevere. Fillon mal byť ešte ako senátor údajne zapletený do komplikovaného systému platenia kompenzácií poslaneckým asistentom, pomocou ktorých nelegálne získaval prostriedky z verejných zdrojov. 
     
    - Reklama -