Vyšetrovateľ NAKA odmietol Harabinov podnet na Švecovú

    0
    Štefan Harabin (Autor: SITA)

    Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) odmietol podnet Štefana Harabina na prešetrenie zákonnosti vlaňajších septembrových zmien v zložení senátov trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu (NS) SR. Ako informovala agentúru SITA policajná hovorkyňa Denisa Balogová, vyšetrovateľ vec odmietol, lebo podľa neho nie je dôvod na začatie trestného stíhania.

    Harabin sa s podnetom pôvodne obrátil na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára koncom septembra minulého roka. Podnet potom prokuratúra postúpila polícii. Harabin chcel, aby sa prešetrila zákonnosť konania predsedníčky Najvyššieho súdu Slovenskej republiky Daniely Švecovej pri septembrových zmenách v zložení senátov. Na Švecovej návrh členov Harabinovho pôvodného senátu zaradili do iných senátov. Harabin v liste generálnemu prokurátorovi napísal, že je nevyhnutné s plnou vážnosťou preskúmať prípadnú trestnoprávnu zodpovednosť predsedníčky NS SR v súvislosti s trestným činom zneužívania právomoci verejného činiteľa.

    Minulý týždeň Harabin podal na generálnu prokuratúru trestné oznámenie na Danielu Švecovú a tentokrát aj na predsedu senátu trestnoprávneho kolégia Juraja Klimenta pre zasahovania do nezávislosti súdu. Ako informoval denník SME opäť namieta postup Švecovej, keď vlani zmenou rozvrhu práce zrušila jeho senát a pridelila ho ku Klimentovi, ktorý patrí medzi jeho najtvrdších kritikov. Harabin podal aj sťažnosť na Ústavný súd SR. Žiada, aby skonštatoval porušenie jeho práv zo strany Švecovej. Ako odškodné chce 100-tisíc eur.

    - Reklama -