Vyšetrovanie sa roky nehýbe a ľudia upadajú do frustrácie. Cítime morálnu povinnosť Gorilu pripomenúť, hovorí organizátor protestov

    0
    Protest Gorila (Autor: TASR)

    Na piatok 27. 1. ste zvolali zhromaždenie „Na Gorilu nezabudneme“, prečo ste sa rozhodli usporiadať toto zhromaždenie a prečo práve teraz, a nie trebárs minulý/budúci rok?

    V piatok totiž uplynie 5 rokov od prvého masového protestu Gorila. Táto kauza nebola uspokojivo vyšetrená, nikto nebol ani len postavený pred súd, nieto ešte odsúdený, a nič z ukradnutého majetku sa nevrátilo späť štátu a občanom. Preto cítime morálnu povinnosť túto kauzu pripomenúť a zatlačiť na politickú elitu, aby sa Gorila vyšetrila. Obzvlášť v časoch, keď policajný prezident miesto toho, aby vyšetroval kriminalitu, podpisuje nejaké konšpiračné vyjadrenia.

    Čo si od tohto zhromaždenia sľubujete, aké sú vaše ciele, čo chcete prostredníctvom zhromaždenia dosiahnuť, na čo poukázať?

    Chceme poukázať práve na to, že kauza nebola uspokojivo vyšetrená. Naším cieľom je pripomenúť tak verejnosti, ako i politikom, že sa kauza stala, a chceme zatlačiť na to, aby spravodlivosť nakoniec prevládla.

    Ako vnímate postup pri vyšetrovaní kauzy Gorila a situáciu okolo bývalého šéfa vyšetrovacieho tímu Marka Gajdoša, ktorý kauzu vyšetroval?

    Nie som odborník ani kriminalista, takže nechcel by som sa vyjadrovať až k personálnym záležitostiam okolo pána Gajdoša. Pre mňa ako občana a aktivistu je dôležitý výsledok. A výsledok je taký, že kauza nebola vyšetrená. Kto konkrétne ako osoba za to nesie vinu, myslím, pre nás občanov nie je dôležité. Všetci vieme, že konečná zodpovednosť padá na vládu, pretože jej členom je minister vnútra, ktorý je zodpovedný za policajného prezidenta, a ten zase za vyšetrovanie. To sa týka tak vlády Mikuláša Dzurindu, ako aj Ivety Radičovej, aj Roberta Fica. Nevidím medzi nimi žiaden rozdiel v tom, ako v tejto kauze postupovali a postupujú.

    Poslanec Peter Pčolinský sa vyjadril, že ste k piatkovej akcii „ukradli videopozvánku na celoslovenský protest Gorila, ktorý sa konal 3. februára 2012, a neoprávnene použili aj logo protestov“. Čo na to hovoríte vy?

    Peter Pčolinský je človek, na ktorého ťažko hľadám dobré slovo. V zásade by som povedal, že on je hlavným dôvodom, prečo sa protesty Gorila v roku 2012 skončili tak zle a tak rýchlo. On v organizačnom tíme vyvolával spory a chcel si tam riešiť vlastné ego. Čo sa týka nezmyslov, ktoré sa snaží teraz šíriť, nuž je poslancom za politickú stranu, v ktorej má vysoké postavenie istý pán Milan Krajniak, ktorý v spise Gorila sám figuruje, takže to vypovedá o ňom viac než dosť. Čo sa týka toho loga, je to, samozrejme, nezmysel. To je logo protestov z roku 2012, ktorých sme boli aj my spoluorganizátormi, takže Pčolinský si nemôže na toto logo robiť nároky. Toto obvinenie je z jeho strany len pokusom, ako odradiť ľudí od toho, aby sa na zhromaždení zúčastnili. Logo bolo vytvorené v rámci dobrovoľníckej práce a bolo nám odovzdané v tom čase bezplatne na použitie v súvislosti s protestmi Gorila a piatkový protest sa koná takisto v súvislosti s kauzou Gorila, a preto toto logo používame.

    Akú očakávate účasť na piatkovom zhromaždení?

    Vzhľadom na to, že nemáme prostriedky na masívnu reklamu a, bohužiaľ, je táto kauza trochu v úzadí, tak neočakávam nejakú veľkú účasť. Dúfam ale, že to aspoň zopár desiatok ľudí bude, aby sme symbolicky pripomenuli, že táto kauza sa musí vyšetriť. Zhromaždenie bude aj preto pred domom na Vazovovej, čo má symbolizovať, že ide o bežný dom, bežnú ulicu a bežný život okolo ide ďalej, no za 5 rokov sa s kauzou nič nestalo a to je problém. Ľudia potom upadajú do frustrácie a buď sa obracajú na extrémistov a neonacistov, alebo nechodia k voľbám vôbec a nestarajú sa o verejný život, a tak to potom aj v krajine vyzerá.

    Ak budú na zhromaždenie dobré ohlasy, plánujete v zhromaždeniach pokračovať?

    Uvidíme podľa situácie a nálad ľudí. Pokiaľ bude, nazvime to verejná objednávka, aby sa takýchto akcií udialo viac, tak sa udejú. Videl som už na internete výzvy, že by ich malo byť viac, tak uvidíme. Robíme to ako dobrovoľníci, za vlastné peniaze a vo vlastnom čase. Nie sme žiadni platení hudobníci, ktorí chodili pred Bonaparte, ani asistenti poslancov, ktorí organizovali protesty pred týmto komplexom, takže to, čo stihneme a zvládneme, zorganizujeme.

    Aká je podľa vás budúcnosť kauzy Gorila?

    Nie som veštec, ale ak by som si myslel, že je to stratené, tak by som neorganizoval žiadnu demonštráciu. Myslím si, že šanca na vyšetrenie tu stále je. Obávam sa však, že pre ľudí, ktorí za kauzou stoja a chcú sa vyhnúť potrestaniu za svoje zločiny, je situácia momentálne relatívne dobrá. Zatiaľ čo pre bežných občanov nie až taká dobrá. Dúfajme, že sa to do budúcnosti zmení.

     

    - Reklama -