Vyšehrad získa v boji proti kvótam nového spojenca. Zo slov nového rakúskeho kancelára v Bruseli omdlievajú

    0
    Sebastian Kurz (Autor: TASR)

    Český premiér Andrej Babiš agentúre Reuters prezradil, že v noci zo štvrtka na piatok viedli lídri EÚ veľmi búrlivú diskusiu o utečeneckej kríze, o tom, ako ju riešiť. Kým štáty ako Taliansko a Grécko vyžadovali zavedenie povinných kvót na prerozdeľovanie utečencov pre všetky štáty, štáty Vyšehradskej štvorky – Česko, Slovensko, Poľsko a Maďarsko – systém povinných kvót odmietajú ako nefunkčný a totálne nevhodný.

    Onedlho však V4 získa nového spojenca – nastupujúceho rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza, ktorý u našich južných susedov vyhral voľby okrem iného preto, že sa kriticky staval k ďalšiemu prerozdeľovaniu utečencov. Ešte kritickejšími v otázkach migračnej krízy boli rakúski slobodní, takže rodiaca sa koalícia príde s takmer absolútnou istotou na pomoc krajinám V4.

    „Budeme pracovať na zmene chybnej politiky EÚ k utečencom. Kvóty skutočne nefungujú,“ vyhlásil Kurz po summite Európskej únie v Bruseli. Jeho slová českým čitateľom priniesol server Reflex.cz.

    Celý článok nájdete TU.

    Ešte v roku 2015 Rakúsko prijalo vyše 90-tisíc azylantov, ale odvtedy sa všeličo zmenilo. Predovšetkým sa posunuli spoločenské nálady. Rakúšania už odmietajú príchod nových migrantov tolerovať natoľko, ako to bolo predtým. Niektoré spolkové krajiny dokonca znížili sociálne dávky, odradili od cesty do krajiny tých migrantov, ktorí si idú do EÚ predovšetkým po dávky. V minulom roku Rakúsko prijalo 37-tisíc utečencov a počet prijatých chce ďalej znižovať.

     

     

    - Reklama -