Vyše polovicu populácie tvoria migranti žijúci v pracovných táboroch, ktorí makajú na projektoch posvätených FIFA. Vitajte v púštnej monarchii

    0
    Protest proti porušovaniu pracovných práv migrantov Katarom vo Švajčiarsku (Autor: TASR)
    Katar má dnes približne dva a pol milióna obyvateľov, ale ani zďaleka to nie sú všetko občania tejto púštnej monarchie. Až 58 % populácie tvoria totiž migranti. Takmer jeden a pol milióna ľudí, ktorí prišli do Kataru hľadať prácu, býva podľa ochrancov ľudských práv v katastrofálnych podmienkach pracovných táborov. Za to si tamojšia vláda vyslúžila kritiku už v minulosti, ale vo veci sa nič nerobí a migranti ďalej pracujú na projektoch spojených s blížiacim sa termínom svetového futbalového šampionátu. Ten má byť v Katare v roku 2022. 
     
    Štadióny, hotely a všetku infraštruktúru potrebnú na usporiadanie takého veľkého podujatia, akým sú majstrovstvá sveta vo futbale, stavajú v Katare práve migranti. Drvivá väčšina z nich sú muži, ktorí si chceli na stavbách zarobiť, ale sen sa im nesplnil. Sľubovaný plat je podľa svedectiev oveľa nižší a život v podmienkach pracovných táborov a ubytovní je vraj neznesiteľný.  
     
    Organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International dlhodobo upozorňuje na to, ako sa Katar správa k ekonomickým migrantom, ktorí prakticky zdvojnásobili populáciu tejto púštnej monarchie. 

    Reakcia na kritiku

    Za nevyhovujúce podmienky pre prácu a život v pracovných táboroch či robotníckych ubytovniach však nečelí kritike len katarská vláda, ale aj zahraničné spoločnosti, ktoré sa podieľajú na výstavbe infraštruktúry pre futbalový šampionát. Výnimkou nie sú podľa denníka The Guardian ani situácie, v ktorých v jednej malej izbe bývalo až 13 mužov na poschodových posteliach. 
     
    Výnimkou nie je údajne ani fyzické násilie na pracovisku či vyplácanie nižších ako dohodnutých príjmov. Objavili sa údajne aj prípady, v ktorých museli migranti hodiny tvrdo pracovať na stavbách bez prestávky a bez prístupu k pitnej vode v teplotách presahujúcich 50 stupňov Celzia. 
     
    Katarská vláda pod tlakom medzinárodnej kritiky predsa len ustúpila a investovala do výstavby nových ubytovní a pracovných táborov pre migrantov. Investícia vo výške 825 miliónov dolárov má zabezpečiť výstavbu „pracovného mestečka“ južne od hlavného mesta Doha. V tomto novom meste pre migrantov pracujúcich v Katare by malo spočiatku nájsť ubytovanie 70-tisíc ľudí, ale neskôr sa rozrastie a pojme až štvrť milióna ľudí. Súčasťou „pracovného mestečka“ sú kiná, obchodné centrá aj kriketový štadión. 

    FIFA nič nerobí

    Futbalový šampionát, ktorý bude v Katare v roku 2022, zastrešuje FIFA, ale podľa Amnesty International (AI) ani futbalová asociácia nerobí nič proti tomu, aby firmy budujúce infraštruktúru na podujatie nezneužívali migrantov. Správa AI zo začiatku decembra minulého roka uvádza, že „FIFA v uplynulých piatich rokoch urobila len veľmi málo konkrétnych krokov, aby zatlačila na hostiteľov svojho vrcholového športového podujatia“. 
     
    Odbory ani kolektívne zmluvy v Katare neexistujú a migranti sa môžu rozlúčiť aj s tým, že by mali aspoň aké-také základné zamestnanecké práva. Známe sú prípady, v ktorých firmy svojim zamestnancom jednoducho skonfiškovali alebo ani nevyplatili prvé dva mesiace vôbec žiadnu mzdu alebo im nechceli dovoliť zmeniť pracovisko. „Chceli by sme odísť, ale spoločnosť nám to nedovolí a ak ujdeme, stanú sa z nás ilegálni migranti a potom je pre nás ešte ťažšie nájsť si prácu,“ uviedol jeden z migrantov pracujúcich v Katare pre denník The Guardian.
     
    Bežné je aj to, že migranti, ktorí pracujú v Katare, sa do krajiny dostanú vďaka pašerákom a keď ich zamestnajú, musia splácať vysoké pôžičky s ešte vyššími úrokmi. V niektorých prípadoch musia migranti platiť úžerníkom dlhy s takmer 40 % úrokmi, a to aj vtedy, ak nedostanú od zamestnávateľa žiadnu výplatu, čo sa tiež bežne stáva. 
     
    Pripomeňme, že 90 % pracovnej sily tvoria v Katare práve imigranti. Ešte v roku 1986 mal Katar len 373-tisíc obyvateľov. Dnes v krajine žije dva a pol milióna obyvateľov a vyše polovicu tvoria práve migranti. 
     
    Katar bude najmenšou a zároveň aj prvou arabskou krajinou, ktorá kedy hostila svetový futbalový šampionát. Ešte vlani, keď sa prevalil korupčný škandál, v ktorom figuroval aj samotný prezident FIFA Sepp Blater, vznikli špekulácie o tom, že Katar sa stal usporiadateľskou krajinou vďaka úplatkom a mal by preto prísť o právo usporiadať svetový futbalový šampionát. Nič také sa však nestalo a Katar ho bude v roku 2022 hostiť. Podľa odhadov AI zomrie dovtedy v zlých pracovných podmienkach približne 4-tisíc migrantov. 
     
    - Reklama -