Výroky z OSN vytočili Čechov. Zeman bude ČR brániť aj naďalej, odkazujú

    0
    Miloš Zeman, prezident Českej republiky (Autor: Hans Štembera)

    “Od vysokého komisára očakávam, že bude hľadať podporu pre ľudské práva v medzinárodnom spoločenstve. K tomu iste patria verejné vyjadrenia i primeraná kritika. Nemyslím si však, že by mal porovnávať demokraticky zvolených predstaviteľov štátu s extrémistami a teroristami. To veci ľudských práv príliš nepomôže,” cituje Zaorálkove slová internetový server Novinky.cz.

    Jiří Ovčáček, hovorca českého prezidenta, predtým tlmočil názor samotnej hlavy štátu Miloša Zemana, v zmysle ktorého Husajnove slová považuje za neprístojné a nepríslušné. Hovorca súčasne potvrdil, že Zeman mieni brániť ČR pred nebezpečenstvom terorizmu, s ktorým je spojená migrácia.

    Ovčáček tiež vyjadril údiv nad tým, že Husajn svojimi výrokmi zasiahol aj do prebiehajúcej kampane pred prezidentskými voľbami v USA. Komisár, ako zdôraznil, nemá právo zasahovať do vnútorných záležitostí suverénnych krajín a zaslúži si iba odsúdenie.

    Zajd Husajn označil v pondelkovom vystúpení v holandskom Haagu prezidenta ČR, ale aj slovenského premiéra Roberta Fica, predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána, republikánskeho amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, holandského politika Geerta Wildersa, šéfku francúzskeho Národného frontu Marine Le Penovú či rakúskeho prezidentského kandidáta Norberta Hofera za populistov, demagógov a fantastov, ktorí šíria náboženské a rasové predsudky a usilujú sa oživovať minulosť. Navyše majú vraj spoločné rysy aj s extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS).

    “Nemýľte sa, celkom isto neprirovnávam činy nacionalistických demagógov k činom IS, ktoré sú obludné a odporné. IS musí byť postavený pred spravodlivosť. Avšak podobá sa ich štýl komunikácie, ich používanie poloprávd a prehnaného zjednodušenia,” povedal ďalej bývalý jordánsky veľvyslanec v USA. Súčasne vyzval na podniknutie krokov proti európskym a americkým politikom “vyvolávajúcim atmosféru plnú nenávisti”, ktorá sa podľa neho “môže zvrhnúť na násilie”.

    “Som moslim, ktorý … má bielu pleť, ktorého matka je Európanka a otec Arab. A som tiež nahnevaný. Pre lži a polopravdy pána Wildersa, jeho manipulácie a vyvolávanie strachu. Viete, pred 20 rokmi som slúžil v mierových silách OSN počas balkánskych vojen – vojen tak krutých a zničujúcich, ktoré vznikli v rovnakej 'továrni' na podvody, bigotnosť a etnický nacionalizmus,” zdôraznil.

    - Reklama -