Vypískali Rezníka aj Smer. Plné Námestie SNP vyjadrilo solidaritu novinárom v RTVS

    0
    Protest Za slušné Slovensko v Bratislave (Autor: TASR)

    Protest zorganizovala občianska iniciatíva Za slušné Slovensko s iniciatívou študentov Nie je nám to jedno. Pred zhromaždením na tradičnom mieste sa uskutočnil pochod so začiatkom pred budovou RTVS – tzv. obrátenou pyramídou na Mýtnej ulici. Organizátori totiž tentokrát volali aj po slušných a nezávislých médiách a odmietli súčasné dianie v RTVS, ktoré označili za začínajúcu sa „normalizáciu“.

    Predvečer svadby

    Pochod niesol názov Predvečer svadby, čo bol odkaz na pôvodný termín sobáša pred deviatimi týždňami zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej, ktorý sa mal uskutočniť v sobotu 5. mája. Na námestí zaznela pieseň Jaromíra Nohavicu Sarajevo, ktorú si vybrali pre svoj svadobný tanec.

    Absentovala konkrétna požiadavka, akou boli pri minulých protestoch predčasné voľby či odchod policajného prezidenta Tibora Gašpara. Tentoraz šlo o volanie po tom, aby bola politika službou všetkým, nielen ľuďom spriazneným s vládnou mocou a odmietnutie zametania korupčných a politických káuz pod koberec, vysvetlili organizátori. Ľudia na námestí však i počas tohto protestu opakovane skandovali heslá požadujúce voľby a kritizujúce vládnu stranu Smer-SD.

    Vystúpili novinári aj herci

    „Je neprijateľné, aby boli novinári označovaní za prostitútky, aby sa politici prostredníctvom vedenia RTVS snažili zasahovať do jej činnosti, špeciálne do spravodajstva,“ vyhlásil na pódiu jeden z organizátorov Juraj Šeliga. Šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný prečítal vyhlásenie k situácii v RTVS, ktoré podpísalo viac ako 200 novinárov. Dav vypískal šéfa verejnoprávneho média Jaroslava Rezníka a ďalších predstaviteľov, ktorí majú byť zodpovední za súčasnú situáciu v ňom.

    Šéfredaktorka denníka Sme Beáta Balogová prečítala vyhlásenie Medzinárodného tlačového inštitútu, ktorý vyjadril solidaritu kolegom na Slovensku protestujúcim proti údajnému politickému zasahovaniu v RTVS a taktiež odkaz generálneho tajomníka medzinárodnej organizácie Reportéri bez hraníc Christopha Deloira. Slovensko podľa neho v aktuálnom rebríčku slobody tlače kleslo i kvôli zhoršeniu situácie v RTVS.

    Na pódiu opäť vystúpili i herci bratislavských divadiel, ale napríklad aj literárny vedec Peter Zajac. „Bol to veľký omyl, ak si súčasná moc myslela, že to sú len také jednorazové mítingy,“ reagoval na neutíchajúci záujem ľudí v Bratislave o zhromaždenia. O svojej situácii hovorili i predstavitelia slovenských farmárov, ktorí vyšli v piatok protestovať na slovenské cesty vo svojich poľnohospodárskych strojoch.

    Počas zhromaždenia pokračoval zber podpisov za predčasné voľby, ktorý od začiatku mája organizuje koalícia občianskych iniciatív Hnevám sa, V teniskách, TERAZ, Za Slovensko – občianska iniciatíva a Za Jána a Martinu. Aktivisti sú presvedčení, že predčasné voľby sú jedinou cestou na zmenu pomerov na Slovensku v situácii po násilnej smrti Kuciaka a Kušnírovej.

    - Reklama -