Vypili sme pohárik vodky… Putin v Číne upevňuje vojenské vzťahy

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)

    Čínsky prezident Si Ťin-pching privítal svojho ruského kolegu s vojenskými poctami v pekinskej Veľkej sále ľudu.

    Putin pred cestou na adresu čínskeho prezidenta povedal, že je preňho “spoľahlivým partnerom a dobrým priateľom” a že Si Ťin-pching je jediným prezidentom, s ktorým oslavoval svoje narodeniny. “Bola to veľmi jednoduchá udalosť,” priblížil ruský líder. “Vypili sme pohárik vodky a nakrájali trošku klobásy,” dodal.

    Ruský prezident sa podľa agentúry AP v úvode návštevy stretol i s premiérom Li Kche-čchiangom. Ten priblížil, že “bilaterálny obchod medzi oboma krajinami by mal tento rok dosiahnuť úroveň 100 miliárd dolárov”, a vyjadril presvedčenie, že Čína je pripravená na rozvíjanie spolupráce v tradičných i nových oblastiach ako je i jadrová energetika. 

    Rusko a Čína majú v záujme posilniť spoluprácu v oblasti energetiky, infraštruktúry, vedeckých výskumov a technológií. Očakáva sa, že lídri v priebehu piatka podpíšu i viaceré obchodné dohody.

    Moskva sa v posledných rokoch sústredila na posilňovanie vzťahov s Áziou, keďže jej vzťahy so Západom sa v dôsledku konfliktu s Ukrajinou zhoršili, pripomína DPA.

    - Reklama -