Vymriete, predpovedá priaznivcom Trumpa, Le Penovej alebo Hofera nepriateľ Putina

    0
    Kandidát na spolkového prezidenta Rakúska Norbert Hofer. (Autor: Hans Štembera)

    Hoci je politika v USA a Európe veľmi rozdielna, má jedno spoločné. K moci sa v nich napriek všetkým predpokladom dostávajú pravicoví populisti, tým však už nezostáva veľa času, keďže podľa Beršidského už veľmi veľa podpory nezískajú.

    Ako príklad uvádza rakúskeho prezidentského kandidáta Norberta Hofera zo Slobodnej strany, ktorý aj keď zvíťazil v prvom kole, v druhom kole ho porazili voliči “všeobecného progresívneho kandidáta” Alexandera Van der Bellena. Hoferovi voliči sú pritom podobní voličom Donalda Trumpa, čo sa demografických údajov týka.

    Beršidskij však uviedol, že je úplne zbytočné zaoberať sa tým, prečo týchto politikov volia tí istí ľudia, dôvodov totiž môže byť naozaj veľa. Ak však nevyhrajú teraz, upadnú do zabudnutia.

    Celý text TU.

    Napriek tomu pripustil, že podľa posledných prieskumov sú rozdiely medzi Hillary Clintonovou a Donaldom Trumpom malé, teda môže nastať veľké prekvapenie a v Európe sa pre jej politický systém založený na veľkom množstve strán pravicoví populisti dlho zdržia, nie však na nejako významných pozíciách.

    V závere však bude pre pravicových populistov stále ťažšie víťaziť, lebo sú ako “pokeroví hráči prichádzajúci o žetóny”, jednoducho nebudú mať čím osloviť voliča.

    „Populistická ľavica taký problém nemá. Politici ako Bernie Sanders a Jeremy Corbyn v Británii oslovujú mladých ľudí, ženy, absolventov vysokých škôl i mešťanov,” zmienil sa Beršidskj a dodal, že na rozdiel od pravicových politikov vynechávajú ono „xenofóbne bremeno, ktorým si odcudzujú mainstreamových voličov”.

    Pravicoví populisti by si teda mali uvedomiť, že rovnako ako tradičné strany, ktoré už stratili svoju pôvodnú cestu a tvár, musia nájsť spôsob, akým osloviť súčasnú stále sa meniacu voličskú základňu a odovzdať jej takú správu, ktorú chcú, aby počula.

    - Reklama -