Vylovení utečenci sa vzbúrili na talianskej lodi. Minister Salvini vo vare: Sú to zločinci, pôjdu v putách. Neskončia v hoteli, ale vo väzení!

    0
    Loď Diciotti talianskej pobrežnej stráže (Autor: TASR)

    Loď Vos Thalassa operuje väčšinou v líbyjských pobrežných vodách ako zásobovacia loď pre ropné spoločnosti. Posádka lode vraj migrantov vrátane niekoľkých detí vzala na palubu preto, že zareagovala na volanie o pomoc. „Plavidlo, ktoré núdzový signál vyslalo, námorníci objavili skôr než líbyjská pobrežná stráž,“ uvádza server.

    Podľa zahraničných médií sú na vine dvaja muži zo Sudánu a Ghany. „Donútili loď, aby doplávala do talianskeho prístavu. Taliani však nechceli pristátie povoliť,“ opisuje udalosti server. Celá skupina imigrantov sa následne v utorok premiestnila na loď talianskej pobrežnej stráže Diciotti.

    Podobný incident loď Vos Thalassa zaznamenala aj minulý rok. V tom čase loď na palubu nabrala oveľa viac migrantov. Tí potom začali byť agresívni a posádka sa pred nimi musela zatvoriť v kabíne. Tentoraz je to inak. „Je to prvýkrát, čo talianske úrady nedali povolenie na pristátie lodi, ktorá sa plavila pod talianskou vlajkou,“ uvádza server. „Je nemysliteľné, aby talianska loď nesmela zakotviť v talianskom prístave,“ okomentoval situáciu Luigi Di Maio, predseda Hnutia piatich hviezd, ktoré je koaličným partnerom Salviniho Ligy severu. Liga sa profiluje ako silno protiimigrantská. Minister dopravy Danilo Toninelli na Twitteri napísal, že došlo k ohrozovaniu životov posádky a vinníkov musia potrestať. Súčasne pozitívne vyzdvihol taliansku pobrežnú stráž za to, že prevzala imigrantov z lode.

    Loď talianskej pobrežnej stráže zakotvila v prístave Trapani a došlo k výsluchu posádky. „O tom, či polícia niekoho zatkne, rozhodne prokurátor z Trapani,“ uvádza server.

    Salvini považuje vzbúrencov za zločincov. „Predtým, než poskytneme povolenie na pristátie, chcem poznať mená, priezviská a štátnu príslušnosť únoscov. Musia zostúpiť z paluby lode v putách. Ak sú na tej lodi ľudia, ktorí ohrozovali a napadli posádku, neskončia v hoteli, ale vo väzení. Nie sú to utečenci, ale zločinci, ktorí sa lode zmocnili násilím,“ vyhlásil v stredu Salvini podľa servera iDnes.cz. Následne na Twitteri zverejnil národnosť všetkých zadržaných imigrantov s otázkou: „V ktorej z týchto krajín je vojna?“

     

     

    Zdroj: Twitter / Matteo Salvini

    „Mojím cieľom je kontrolované prisťahovalectvo ľudí s kvalifikáciou rovnako, ako to je v ostatných krajinách sveta,“ apeluje Salvini a pripomína vládu Renziho, ktorý dopustil, aby pri brehoch Talianska pristálo 600 000 ľudí a vzniklo tak stanové mesto San Fernando. Mesto, kde sa dejú nezákonnosti. „To nie je Taliansko, ktoré mám na mysli. Mojím cieľom je kontrolovať prisťahovalectvo a znižovať počet úmrtí,“ hovorí ďalej o migrácii Salvini.

    K talianskym brehom priplávalo od roku 2014 viac ako 650 000 migrantov. V talianskych utečeneckých zariadeniach sa teraz nachádza asi 170 000 utečencov. Podľa agentúry Reuters počet prichádzajúcich osôb tento rok klesol.

    Celý text nájdete na webe iDnes.cz.

    - Reklama -