Vykypela aj rakúska ministerka. Toto nemá nič s hľadaním bezpečia, komentovala imigrantov. Naštvali ju svojou fintou

    0
    Utečenci čakajúci v rade po príchode do pohotovostného centra v rakúskom Nickelsdorfe neďaleko hraníc s Maďarskom (Autor: SITA)

    Nemecko otvorilo náruč a kancelárka Angela Merkelová tvrdila, že je jej krajina pripravená poskytnúť azyl žiadateľom z konfliktami zmietaných krajín, ako sú Sýria, Irak či Eritrea. Nemeckí lídri však stále hlasnejšie varujú, že odmietnu akýchkoľvek ekonomických migrantov, ktorí sa pokúsia nelegálne prekročiť hranice. Proti tým, ktorí prichádzajú do Európy hľadať iba lepší zárobok, sa postavilo už aj Rakúsko. „To, čo tu vidíme, nemá nič spoločné s hľadaním útočiska a bezpečia. Nie je to nič iné len oportunizmus,“ uviedla rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová na margo migrantov, ktorí v Európe hľadajú lepšie ekonomické podmienky.

    Mnohí utečenci tvrdia novinárom, že pochádzajú práve z vojnou zmietanej Sýrie, aj keď to často nie je pravda. Je však veľmi ťažké to dokázať, pretože množstvo ľudí, ktorí sa snažia dostať do Európy a nepochádzajú z vojnových oblastí, si vybaví falošný pas. Vlastných dokladov sa zbavia väčšinou v Turecku, kde si rovno zoženú falošné sýrske pasy. Reportér denníka The Washington Post hovoriaci arabsky cestoval cez železničnú stanicu vo Viedni a stretol tam niekoľko ľudí, ktorých prízvuk vraj nesedel k tomu, čo tvrdili o svojom pôvode, a viaceré príbehy údajne nedávali zmysel.

    Sýrsky pas za pár stoviek

    Svedkovia spomedzi utečencov tvrdia, že falošný sýrsky pas sa dá kúpiť aj na tureckých hraniciach len za 200 dolárov. Reportér britského portálu Daily Mail si dokázal v Turecku na čiernom trhu vybaviť pas aj vodičský preukaz za 2 000 dolárov. Oba doklady pritom pochádzali od skutočného muža, ktorý zahynul v Sýrii. Podobne lukratívny biznis ako Turci si robia z falšovania pasov aj pašeráci v Chorvátsku, Srbsku, Maďarsku či Rakúsku. Práve cez tieto krajiny sa do Európy dostávajú utečenci prichádzajúci cez takzvanú balkánsku trasu.

    Ľudí, ktorí iba predstierajú, že sú Sýrčania, je údajne toľko, že sa na to sťažujú už aj samotní utečenci, ktorí skutočne pochádzajú z vojnou zmietanej Sýrie. The Washington Post píše o osobnej skúsenosti svojho arabsky hovoriaceho reportéra, ktorý sa vo Viedni zamiešal do davu utečencov a  v arabčine sa opýtal skupinky mužov kupujúcich lístky na vlak, odkiaľ sú. Odpoveď znela: „Sme so Sýrie.“ Keď však reportér prehovoril v severoafrickom dialekte, všetci priznali, že sú z Alžírska. „V mojej krajine môžete jedine predávať drogy alebo robiť iné zločiny, takže som bol niekoľkokrát v base za drogy aj za pokus o vraždu,“ priznal sa jeden z mužov, ktorého na viedenskej vlakovej stanici oslovil reportér amerického denníka.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU

    - Reklama -