Vykorisťovanie detských utečencov v Turecku. Britská BBC našla otrasné dôkazy

    0
    Sýrske dievčatko pri obytnom kontajneri v utečeneckom tábore Idomeni na Grécko-Macedónskej hranici (Autor: SITA)

    Marks and Spencer, Zara, Mango či Asos – pre všetky tieto známe britské odevné značky vyrábajú oblečenie v Turecku načierno utečenci zo Sýrie.

    Všetci predajcovia sa dušujú, že dôkladne kontrolujú svojich dodávateľov a že v žiadnom prípade netolerujú vykorisťovanie utečencov a detí. BBC však v továrňach utečencov vypátrala a navyše doložila, že vykorisťovaní sú prinajmenšom sýrski utečenci. Dostávajú vraj na hodinu menej peňazí, ako je turecká minimálna mzda.

    „Keď sa Sýrčanovi niečo stane, vyhodia ho ako handru,“ uviedol pre BBC jeden z utečencov, ktorého naverbovali na ulici pomocou prostredníka, ktorý mu zároveň vypláca mzdu – na ruku a opäť na ulici. Sýrčania si pritom uvedomujú, že sú vykorisťovaní, ale nemôžu s tým vraj nič robiť.

    Najmladší pracovník mal podľa BBC pätnásť rokov a viac ako dvanásť hodín denne žehlil oblečenie, aby mohlo byť následne naložené na loď a prepravené do Veľkej Británie. V inej továrni zase deti dvanásť hodín denne bielili džínsy pre zdravie rizikovými chemikáliami bez toho, aby mali na tvári aspoň masku.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    autor: luš

    - Reklama -