Vykopnutá Sorosova škola. Orbán to povedal jasne

    0
    Maďarský premiér Viktor Orbán (Autor: SITA)

    Maďarský premiér konštatoval, že kontrola chodu niekoľkých zahraničných univerzít vrátane tej Sorosovej odhalila porušovanie predpisov. „Aj keď je niekto miliardár, nemôže stáť nad maďarskými zákonmi. Podvod je podvod bez ohľadu na to, kto sa ho dopúšťa. Stredoeurópska univerzita využívala neférové výhody, keď mohla udeľovať maďarské aj americké tituly. Univerzita pritom tvrdí, že v zahraničí nepôsobí,“ vysvetľoval Orbán celú situáciu.

    Budúcnosť CEU podľa premiéra záleží na rokovaniach medzi maďarskou a americkou vládou, ku ktorým zatiaľ nedošlo. „So samotnou univerzitou rokovať nehodláme, pretože tá nereprezentuje americkú vládu. Hoci by v tomto postavení asi najradšej bola,“ dodal Orbán a znovu zopakoval, že ostatné univerzity majú pádny dôvod sa na neoprávnené výhody CEU sťažovať. „Je nepochopiteľné, prečo by mali byť maďarské univerzity v nevýhode.“

    V rozhovore padlo aj niekoľko slov o migrácii. Premiér Orbán vyzdvihol opatrenia svojej vlády na hraniciach, ktoré z jeho pohľadu chránia nielen maďarské, ale aj vonkajšie hranice Európskej únie. „Bez nás by mali Rakúšania a Nemci veľký problém. Naša politika je na rozdiel od iných krajín poháňaná zdravým rozumom. Nehodláme tolerovať, aby sa po našom území niekto nekontrolovane pohyboval,“ poznamenal premiér.

    Orbán ďalej pripomenul, že pred rokom a pol navrhoval, aby boli utečenci preverení mimo hraníc EÚ, čo by umožnilo oddeliť týchto ľudí od ekonomických migrantov. „Vtedy to všetci považovali za niečo neprípustné. Ale teraz to isté opakuje čoraz viac európskych politikov,“ pochválil sa maďarský premiér a vrátil sa späť k Sorosovi. „Viac ako desať rokov sa snažia organizácie napojené na jeho financie dokázať, že hranice sú zbytočné a že národy nemajú právo rozhodnúť sa, s kým chcú žiť vo svojom štáte,“ uviedol.

    „V rámci tejto kampane chceli mimovládne neziskové organizácie rozhodovať namiesto vlád národných štátov. Taká situácia je morálne neúnosná. Neziskovky v skutočnosť nemajú nič spoločné s občianskymi organizáciami. Mimovládne neziskové organizácie broja proti maďarským policajtom a vojakom a sťažujú im ochranu hraníc. Z ich činnosti sa vyvinul dobre fungujúci migračný biznis,“ dodal Orbán.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -