Vyhrotená situácia na Donbase: Rádio Slobodná Európa aj ruská TV hlásia podobnú a prekvapivú správu

    0
    Ukrajinskí vojaci v Donbase (Autor: SITA, pš)

    „Použili sme civilné nákladné automobily a určitý typ maskovania,“ povedal novinárom z Rádia Slobodná Európa (RFE) ukrajinský generál Vyacheslav Vlasenko, prezývaný Orlie oko. Išlo vraj o podobnú taktiku, akú v operáciách na Kryme často používala ruská armáda.

    „Prišli sme tam o jednej popoludní. Naši protivníci pochopili, čo sa stalo, až o osem hodín neskôr a začali na nás strieľať,“ dodal generál Vlasenko.

    Ukrajinská strana vraj pristúpila k ofenzíve v reakcii na stratu nádeje na pomoc zo strany Západu, ktorého podpora začína výrazne upadať, rovnako ako pozícia novej americkej prezidentskej administratívy, ktorá by mohla, ako sa mnohí v Kyjeve obávajú, prerušiť všetky mierové rokovania s Ukrajinou v snahe zlepšiť vzťahy s Ruskom.

    Niektorí medzinárodní pozorovatelia tvrdia, že Ukrajina sa snaží získať lepšiu východiskovú pozíciu na politické rozhovory.

    „Dosiahnuť politické riešenie je možné len v prípade, že máte silnú armádu,“ vyhlásil nedávno ukrajinský minister obrany Stepan Poltorak.

    Ukrajinskí generáli kontrujú tým, že pokračujú v bojoch iba v snahe zastaviť pašerákov, ktorí zásobujú oblasti kontrolované separatistami vojenským a ďalším materiálom.

    „Nech už je to akokoľvek, od polovice decembra minulého roka ukrajinská armáda pokročila výrazne hlbšie do územia ,sivej zóny‘ neďaleko vojnou zdevastovaných miest Avdiivka, Debaltseve, Dokuchaievsk, Horlivka a Mariupol, čo ju výrazne približuje k proruským separatistom,“ píše RFE.

    Podľa údajov zverejnených ukrajinskou armádou len v decembri minulého roka prišlo o život 17 ukrajinských vojakov. Ďalších 16 zahynulo v januári. Dohromady si vojna na východe Ukrajiny vyžiadala už 9 750 životov.

    Postup Ukrajiny kritizuje aj OBSE

    Voči postupu ukrajinskej armády sa stavia kriticky aj medzinárodný tím pozorovateľov z OBSE, ktorý do mesta Novoluhanske prišiel s cieľom zmonitorovať preskupenie síl.

    „Priamym dôsledkom ofenzívy ukrajinskej armády je eskalácia napätia medzi oboma stranami, čo povedie len k ďalšiemu násiliu,“ povedal RFE zástupca šéfa pozorovacej misie OBSE na Ukrajine Alexander Hug.

    Podľa Huga sú ukrajinskí vojaci v poslednom čase oveľa trúfalejší ako kedykoľvek predtým. Podľa medzinárodného inšpektora hrajú vojaci s pozorovateľmi OBSE od začiatku bojov „hru na schovávačku“, v rámci ktorej pred nimi schovávajú svoje zbrane.

    Ale Hug a jeho tím sú si vraj dobre vedomí toho, že ukrajinská armáda disponuje mnohými zbraňami, ktoré minské dohody jasne zakazujú, ako napríklad vlečnými húfnicami, tankmi a hneď niekoľkými typmi raketových systémov.

    Vzhľadom na to, že sa k sebe obe strany čoraz viac približujú, vojaci ohrozujú nielen svoje vlastné životy, ale aj životy civilistov žijúcich v týchto oblastiach.

    Alexander Hug 27. januára ohlásil, že len v januári prišlo o život päť civilistov. Za celý predchádzajúci rok to pritom bolo „len“ devätnásť.

    Starosta Doneckej oblasti Pavlo Zhebrivsky povedal novinárom z RFE, že postup do mesta Novoluhanske, kde neexistoval žiadny policajný dozor, bol nevyhnutný na zastavenie činnosti pašerákov vyskytujúcich sa v tejto oblasti.

    Nedostatok zásob v zóne konfliktu viedol k tomu, že sa rýchlo vytvoril čierny trh s uhlím, palivom, potravinami a ďalšími surovinami, ktoré putovali cez hranice vytýčené bojujúcimi stranami.

    „Nebola tam absolútne žiadna sila, ktorá by mohla zabrániť pokračovaniu kriminálnych aktivít vrátane ilegálneho pašovania ukrajinských potravín, napríklad bravčového mäsa,“ uviedol generál Vlasenko.

    Prasacia farma v Novoluhanskom chová asi 93-tisíc ošípaných a produkuje až 20 ton mäsa denne. Podľa ukrajinských vojakov bola doteraz väčšina z tejto produkcie pašovaná do oblastí pod kontrolou proruských separatistov.

    Starosta Zhebrivsky však tvrdí, že po príchode ukrajinských vojakov do mesta sa „98 % ilegálnych operácií skončilo“.

    Ruské ministerstvo zahraničia manévre ukrajinskej armády odsúdilo ako neprijateľné.

    „Donbas sa znovu dostal na hranicu humanitárnej a ekologickej katastrofy,“ zaznelo vo vyjadrení ruského ministerstva.

    Ruská strana Kyjev vyzvala, aby bezodkladne zastavil svoj postup a začal plniť podmienky stanovené minskými dohodami.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -