Vyhratý spor o Gabčíkovo nás možno ešte vyjde poriadne draho. Štát má platiť advokátovi naozaj obrovskú sumu. Zatočí sa vám hlava

    0
    Ilustračná foto. (Autor: TASR)

    Súd rozhodoval o tom, či mohol štát od SE ovládaných Enelom prevziať správu nad vodnou elektrárňou bez súhlasu talianskej spoločnosti. Medzinárodná arbitráž vo Viedni rozhodla v prospech Slovenska, ktoré tak nemusí zaplatiť zhruba 700 miliónov eur ako odškodné, pripomína denník.

    Súčasný šéf MH Manažmentu a vtedajší šéf FNM, bývalý poslanec Smeru-SD Branislav Bačík podpísal v roku 2015 s Bžánovou kanceláriou zmluvu, podľa ktorej nedostane len hodinovú mzdu za právne služby, ale aj odmenu, ktorou je podiel na vyhraných sporoch. Ide o sumu, ktorá vyplýva z vyhlášky o advokátoch, a tá umožňuje vyplatiť až 20 % z vysúdenej sumy.

    Na prípad upozornil týždenník Plus 7 dní, podľa ktorého sa v prílohe zmluvy dohodli na znížení maximálnej odmeny o 45 %, čo znamená 64 miliónov eur pre advokátsku spoločnosť. Týždenník vypočítal túto odmenu zo sumy 588 miliónov eur, ktoré SE od štátu žiadali.

    MH Manažment Denníku N napísal, že išlo dokonca o 700 miliónov eur. Odmena pre Bžána by tak mohla byť viac ako 70 miliónov eur.

    MH Manažment však tvrdí, že údaj o vyplatení 64 miliónov eur nie je správny. “Finálnu odmenu advokátskej kancelárii nemožno potvrdiť, nakoľko v súčasnosti arbitrážny súd rozhoduje o výške trov konania,” napísala denníku Scarlett Filipovičová z tejto štátnej firmy.

    S Bžánom chcú o odmene ešte diskutovať a zohľadnia, či budú musieť platiť trovy.

    Minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) označil výšku odmeny za neprimeranú a MH Manažment musí podľa neho s právnym zástupcom diskutovať o jej znížení. Či za zmluvu Bačíka odvolá, neodpovedal. “Ďalší postup závisí od týchto rokovaní a ďalšie otázky sú predčasné,” reagoval.

    Ministerstvo tvrdí, že odmena pre právneho zástupcu je výsledkom riadnej súťaže a verejného obstarávania na poskytovanie právnych služieb vyhlásenej v polovici roka 2014, keď bol FNM samostatným subjektom a rezort hospodárstva s ním nemal priamy vzťah.

    Zníženie odmeny pripúšťa aj Bžán. “Napriek tomu (polovičnej odmene, ako určuje vyhláška) je naša advokátska kancelária pripravená rokovať o znížení odmeny tak, aby sa dosiahol prijateľný kompromis,” avizoval.

    - Reklama -