Výhody a nevýhody brexitu pre nás. Pre a proti zhodnotil komentátor Mikeš

    0
    Vlajka EÚ (Autor: repro youtube, mg)

    „Najviac bude zaujímať výsledok referenda asi našich občanov pracujúcich v zahraničí. Je pravdou, že ak by Británia vystúpila z EÚ, po dvoch rokoch prechodného obdobia by sa zhoršila predovšetkým pozícia Slovákov pracujúcich za kanálom La Manche. Pravdepodobne by potrebovali pracovné povolenie,“ píše Zolo Mikeš v komentári pre Aktuality.sk. Dodáva, že našinec v prípade brexitu o svoje sociálne výhody nepríde v Nemecku a v Rakúsku. Tie mu zaručuje pôvodná zmluva o rozšírení Únie.

    Mikeš uvádza viacero príkladov, keď išla Británia proti prúdu, tým pádom aj proti Únii. Tá sa jej musela vo viacerých ohľadoch prispôsobovať. „Vďaka tomuto ich prístupu sa budovanie európskeho superštátu spomaľuje. Rovnakú daňovú i platovú politiku v Únii nikto ani len nenavrhne, lebo Briti by, samozrejme, nesúhlasili,“ tvrdí. Podľa neho by prípadný brexit Únii prospel a stmelil by ju.

    „Naopak, nevýhodou brexitu by bolo geopolitické oslabenie Únie voči Rusku. Treba úprimne priznať, že Briti sú vo svojom odpore voči Putinovi oveľa dôslednejší než Nemci…“ konštatuje Mikeš.

    - Reklama -