Vyhoďte ten Putinov most na Krym do povetria, odporúča Ukrajine americký server

    0
    Nový 19-kilometrov dlhý most ponad Kerčský prieliv, ktorý spája juhoruský Krasnodarský kraj s polostrovom Krym (Autor: TASR)

    Ruský prezident Vladimir Putin s veľkou slávou otvoril most spájajúci ruskú pevninu s Krymom, anektovaným ukrajinským polostrovom. Devätnásťkilometrová stavba sa budovala len dva roky. Server časopisu Washington Examiner teraz vyzýva na jej zničenie. Ako tento kontroverzný návrh ospravedlňuje?

    „Most je strašnou urážkou Ukrajiny ako národa,“ píše v komentári pre server publicista Tom Rogan. Most je symbolom Putinovho psychologického aj územného víťazstva. „Ukrajina má našťastie možnosť spustiť letecké údery na most a aspoň načas ho vyradiť z prevádzky. Vďaka dĺžke mosta môže letectvo na most udrieť, ale súčasne znížiť riziko, že na moste zomrú tí, ktorí po ňom prechádzajú,“ pokračuje.

     

     

    Zdroj: Twitter/President of Russia

    „Aspoň dočasné vyradenie mosta z prevádzky by bolo jasným signálom z Kyjeva do Moskvy, že nie sú ochotní formálne akceptovať Putinovu teritoriálnu krádež,“ uvádza Rogan. Ak ukrajinské lietadlá budú letieť dostatočne nízko, zvýšia šancu, že sa vyhnú ruskej obrane mosta.

    Spojené štáty by mali takýto útok podporiť, pretože bude ranou pre Putinove nacionalistické snahy. Pôjde navyše o odkaz, ktorému budú ruskí nacionalisti rozumieť. A televízna stanica Russia Today ho vraj len ťažko nejako propagandisticky prekrúti.

    „Štát, ktorý dovolí, aby mu bolo ukradnuté nejaké územie a aby zlodej spojil ukradnuté územie so svojou pôdou, ,umiera‘,“ uzatvára publicista varovne.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -