Vyhlásili konkurz na Bašternákov majetok. Štát môže žiadať aj ten, ktorého sa už zbavil

    0
    Ladislav Bašternák (Autor: TASR)

    “Súd vyzýva veriteľov dlžníka, aby v lehote 45 dní odo dňa vyhlásenia konkurzu prihlásili svoje pohľadávky,” píše sa v rozhodnutí zverejnenom v Obchodnom vestníku, na ktoré upozornil denník Sme. Veritelia majú 45 dní na to, aby prihlásili svoje pohľadávky.

    Konkurzná správkyňa Lenka Ivanová bude zisťovať, aký má podnikateľ majetok. Môže žiadať, aby sa skoršie prevody nehnuteľností a firiem vrátili späť do majetkovej podstaty.

    “V prípade ustanovenej správkyne konkurznej podstaty v tejto veci ide o návrh správkyne konkurznej podstaty, ktorý bol doručený súdu zo strany Okresného úradu Bratislava II,” uviedol v pondelok na otázku TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Podľa slov hovorcu OS BA I mimo toho, čo je zverejnené v Obchodnom vestníku, nemá ďalej ku konkurzu čo dodať.

    Bašternáka v kauze neodvedenia dane a poistného odsúdil 14. marca trojčlenný senát odvolacieho Krajského súdu v Bratislave na nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody. Odpykať si ho má v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Bašternákovi zároveň prepadol majetok v prospech štátu, keďže spôsobil škodu v značnom rozsahu. Podnikateľ sa sám prihlásil v bratislavskom Justičnom paláci, aby nastúpil na výkon trestu odňatia slobody, ktorý aktuálne vykonáva vo väzení v Dubnici nad Váhom. 

    Bašternák za posledné dva mesiace prepísal podľa RTVS viaceré nehnuteľnosti na manželku. Ide o apartmánový dom na Donovaloch, dom na Slavíne, byty a nebytové priestory v komplexe Bonaparte, nehnuteľnosti vo Five Star Residence a na Tupého ulici v Bratislave.

    Polícia nedávno podnikateľa obvinila v inej kauze neodvedenia dane a poistného. Voči obvineniu podal jeho právny zástupca Peter Filip sťažnosť na príslušný útvar Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

    O sťažnosti útvar NAKA ešte nerozhodol a nemá zákonnú lehotu, dokedy tak má urobiť. TASR to potvrdil obhajca Filip. “Dňa 3. mája podal obvinený Ladislav B. prostredníctvom svojho obhajcu sťažnosť voči obvineniu za zločin skrátenia dane a poistného, vzneseného 11. apríla tohto roku, o ktorej doposiaľ nebolo rozhodnuté,” odpovedal minulý týždeň na otázku TASR hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka.

     

    - Reklama -