Vyfasovali veci na spanie, večeru… A do rána utiekli. Česká úradníčka sa vrátila z Talianska, kde sa starala o utečencov

    0
    Utečenci. Tepláková súprava a flip-flopy s talianskou trikolórou sú ich jediným majetkom. (Autor: ReproFoto: Blog J. Miškova)

    „Taliani v Európe tvrdia, že všetkých utečencov monitorujú a ich pobyt je obmedzený. Ani jedno nebola pravda. Ono to bude fungovať jedine v prípade, že k tomu Talianov niekto donúti. Kým je alternatíva nelegálnej cesty bez postihu, nebude to fungovať,“ uviedla Černíková s tým, že si priamo na mieste vyskúšala zbieranie žiadostí, ich vypĺňanie aj poskytovanie informácií.

    Zároveň uviedla, ako sa celé prijímanie utečencov uskutočňovalo. Podľa jej slov, keď migrantov previezli, vyfasovali veci na spanie a večeru, a stretnutie sa konalo až na nasledujúci deň. Vtedy ich však bolo vždy menej, ako ich v noci prišlo. „Svoju situáciu riešili pomocou prevádzačov,“ povedala.

    Opísala tiež svoje pracovisko, na ktorom boli iba dva funkčné počítače. Zaznamenanie jednej žiadosti do systému zabralo zhruba dve a pol hodiny. „Migranti s tlmočníkmi medzitým hrali piškvorky. Systém padal, stále sa na niečo čakalo… V malej kancelárii s veľkým oknom, ktoré sa nedalo otvoriť, bol jeden utečenec, tlmočník, expert a až 10 policajtov. Tí tam stáli, rozprávali sa o futbale a ženách,“ prezradila.

    Sklamaním pre ňu napríklad bolo, že utečenci nie sú evidovaní. Odtlačky prstov brali len tým, ktorí súhlasili.

    - Reklama -