Vydieral kremeľských politikov a patril k najznámejšej skupine hakerov v Rusku. Teraz prehovoril

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)
    Alexander, ktorý z pochopiteľných príčin v rozhovore prezradil len svoje krstné meno, pracoval pre skupinu ruských hakerov Šaltaj-Boltaj, pomenovanú po známej detskej rozprávke, u nás známej pod názvom Išlo vajce na vandrovku. Spolu s ďalšími vrcholovými hakermi vraj viac ako tri roky terorizovali ruských štátnych predstaviteľov. 
     
    Pomocou kombinácie účinných techník hakovania, únikov informácií a vydierania tlačili na prokremeľských politikov. Zverejňovanie emailovej komunikácie, ktorá sa nikdy nemala dostať na verejnosť, bolo len jedným zo spôsobov, ako ľudia zo Šaltaj-Boltaj terorizovali ruských politikov a vysokých štátnych úradníkov. 
     
    V auguste 2015 hakeri zo spomínanej skupiny dokonca zverejnili diskreditujúci list samotného ministra obrany Sergeja Šojgua. Všetko sa údajne dialo pod rúškom absolútnej anonymity, ale podľa Alexandra sa situácia zvrtla vlani na jeseň, keď sa profil Šaltaj-Boltaj na sociálnej sieti Twitter odmlčal, keď zatkli vodcu celej skupiny Vladimira Anikejeva, prezývaného Luis. 
     
    Okrem Anikejeva si polícia prišla aj po jeho najbližších spolupracovníkov a zaujímavé je, že sa zatýkalo aj vo vlastných radoch. Za mrežami skončil náčelník druhej operatívnej správy centra informačnej bezpečnosti FSB Sergej Michajlov. Okrem neho skončil v rukách vyšetrovateľov aj jeden z jeho podriadených a tiež šéf oddelenia pre vyšetrovanie elektronických incidentov Ruslan Stojanov. Išlo všetko o ľudí, ktorí mali Rusko pred hakermi chrániť. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -