Výdatné návrhy EÚ, čo s utečencami: Nie práve „slniečkové“

    0
    Budova Európskeho parlamentu v Bruseli (Autor: SITA)

    Ako uviedol britský denník, členské štáty EÚ chcú navyše podľa uvedeného dokumentu vyvíjať väčší tlak na krajiny, z ktorých utečenci smerujú na európsky kontinent. Cieľom je presvedčiť štáty Afriky a Blízkeho východu, aby prijímali svojich občanov späť, a to prostredníctvom rozvojovej pomoci, uvoľnenia vízového režimu a politického vplyvu. Ďalší kľúčový bod predstavuje dôraz na budovanie prijímacích stredísk v tretích krajinách, kde by prebiehal celý azylový proces. „Európska únia sa snaží prísť s čo najrýchlejším riešením. Podľa jedného nemenovaného diplomata podieľajúceho sa na príprave dnešného stretnutia však nie sú rýchle riešenia, ktoré požadujú politickí vodcovia, k dispozícii,“ uviedol The Guardian.

    Európska únia podľa znenia pracovného dokumentu usiluje o to, aby mohli štáty neúspešných žiadateľov o azyl vrátiť do ich rodných krajín čo najrýchlejšie a najjednoduchšie. Vyšší počet vrátených utečencov by mal potom pôsobiť ako odstrašujúci príklad pre tých, ktorí sa chystajú ilegálne imigrovať. „Samotné právne predpisy EÚ z roku 2009, ktoré sa venujú deportáciám, však takýto postup, bohužiaľ, neumožňujú,“ upozornil britský denník a dodal, že aj keď sa údaje o počtoch vrátených utečencov v jednotlivých krajinách EÚ líšia, tak v priemere nie sú národné štáty schopné vrátiť späť až 40 percent tých, ktorí nepochodia v azylovom konaní. V súvislosti so súčasnou migračnou vlnou sa uvedené číslo zvýšilo ešte o desať percent.

    Celý text v angličtine si môžete prečítať TU

    Príslušní úradníci priznávajú, že všetko komplikuje hlavne neudržateľný počet prichádzajúcich utečencov v posledných týždňoch. „Logistické problémy spojené s vrátením 200 000 ľudí do ich krajín sú obrovské,“ cituje denník vyjadrenie jedného zo zainteresovaných úradníkov z Bruselu. Situácia Európskej únie v jej snahe vybudovať prijímacie tábory pre utečencov mimo európsky kontinent však nie je o nič ružovejšia. „Brusel a Berlín sa pokúšajú zaviazať Turecko, aby podpísalo zmluvu, podľa ktorej budú utečenci umiestnení v tureckých prijímacích zariadeniach dovtedy, kým sa o udelení azylu nerozhodne. 80 percent z dvoch miliónov sýrskych utečencov sa ale po krajine voľne pohybuje, pretože sa nenachádza v žiadnom tábore,“ informuje The Guardian.

    Turecké úrady však podobné prijímacie tábory odmietajú zriaďovať. Do Európy pritom v týchto dňoch prúdi značná časť utečencov práve z Turecka. Podľa odhadov prišlo počas tohto roka z Turecka do Grécka asi 370 000 ľudí. Tento týždeň navštívil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Brusel, kde rokoval s európskymi partnermi o spolupráci s cieľom zastaviť migračnú vlnu. Európska komisia potom zverejnila spoločný akčný plán. Oslovení vysokí tureckí úradníci však tvrdia, že obsah tohto plánu ešte neschválili. „Náš názor na riešenie problémov sa líši od navrhovaného riešenia zo strany EÚ. EÚ potrebuje rýchle riešenie, pretože sa ocitla v kríze. My sa až tak ponáhľať nemusíme. Doteraz nám ponúkali iba peniaze,“ cituje britský denník nemenovaného úradníka.

    - Reklama -