Výchova mládeže podľa Kremľa? Takto v Rusku masírujú deti, upozorňujú Európske hodnoty

    0

    Európske hodnoty konštatujú, že podpora aktívnej participácie mládeže je často zneužívaná na mocenské účely. Ďalej poukazujú na existenciu ruskej televíznej stanice pre deti, ktorá má vychovávať k vlastenectvu a chrániť pred Západom, o čom pred časom informoval server Echo24.cz s odkazom na Rádio Svobodná Evropa.

    Think-tank tiež upozorňuje na správu ČTK zverejnenú na serveri iDnes.cz, ktorá informuje o tom, že Rusko sa rozhodlo uvoľniť v nasledujúcich rokoch takmer 1,7 miliardy rubľov na vlasteneckú výchovu občanov, najmä mladej generácie. Vládny dekrét upresňuje, že vlastenecký program má v mládeži „vyvolávať pocit hrdosti a úcty k štátnym symbolom, historickým pomníkom a pamätníkom vlasti“.

    S odkazom na blogera Romana Mácu tiež uvádza, že v Rusku často dochádza k odlišnej interpretácii histórie oproti tomu, ako je známa. Udalosti v Československu v roku 1968 sú vraj napríklad vykladané tak, že krajina bola oslobodená od ovládnutia imperialistami, „majdanom“ a od následnej občianskej vojny. Preto údajne dochádza k ich „zombírovaniu“. Podľa Mácu sa tento pojem v Rusku používa na vymývanie mozgov ideológiou „putinizmu“.

    Na záver svojho zhrnutia Európske hodnoty tvrdia, že v Rusku existuje niekoľko zoskupení mládeže založených na obdivovaní Putina. Ako príklad uvádzajú Demokratické antifašistické hnutie mládeže (Naši) či Projekt sieť. Čitateľov odkazujú na dánsky dokument s názvom Bozk od Putina, ktorý odvysielala aj Česká televízia.

    Dokument zachytáva príbeh Máši Drokovej, ktorá sa v šestnástich rokoch stala jednou z hlavných predstaviteliek provládneho hnutia Naši. Jej „kariéru“ odštartoval bozk, ktorý s nadšením dala na líce Putinovi. Droková sa postupom času stala tlačovou hovorkyňou hnutia, získala byt v Moskve a vlastné auto, pravidelne sa objavovala v televízii. Neskôr však začína o svojej úlohe pochybovať. Brutálny útok na nezávislého novinára Olega Kašina ju vyburcuje k tomu, aby znovu zvážila, na koho strane chce stáť.

    autor: luš

    - Reklama -