Výbušná kombinácia. Zvyšovanie výdavkov na bezpečnosť vs požiadavky protestujúcich učiteľov

    0
    Predseda vlády Robert Fico a minister obrany Martin Glváč počas vyhlásenia k teroristickým útokom v Paríži (Autor: SITA)

    „S veľkou dávkou cynizmu sa dá povedať, že teroristická hrozba je pre politikov hotovým požehnaním, lebo sa ňou dá odôvodniť čokoľvek. Napríklad aj zvyšovanie výdavkov na bezpečnosť. A zároveň sa v dymovej clone ľahko skryjú požiadavky protestujúcich učiteľov, ktorí nedôstojne a hanebne živoria,“ zamýšľa sa komentátor.

    Kopcsay nešetrí ani iróniou, keď sa učiteľov pýta, čo teraz chcú, keď je národ v ohrození a valia sa naň hordy barbarov. Pri otázke aktuálnej bezpečnosti vymenúva viaceré prípady, ktoré sa zodpovedným orgánom doteraz nepodarilo vyšetriť.

    Ak by sa zvyšovanie bezpečnosti vzťahovalo podľa autora skôr na personálne posilnenie, dalo by sa to pochopiť. Už menej nadšenia zdieľa pre Ficovu iniciatívu týkajúcu sa nákupov techniky. „Lebo, ako sa vraví, ´ví Boh´, kto na tom môže zarobiť,“ píše Kopcsay pre SME, aj keď nespochybňuje, že Slovensko od začiatku ekonomickej krízy výdavky na obranu zanedbáva.

    Komentátor pripomína niekdajšie Ficove vyjadrenia, v ktorých so zvyšovaním obranných výdavkov rozhodne nerátal. „Dnes už fúkajú iné vetry. Terazky treba ochrániť voliča,“ mieni Kopcsay. Akýmsi príkladom by podľa neho mohla byť Veľká Británia, ktorá sa okrem obrany sústreďuje aj na prácu s inteligenciou v moslimskej komunite a hlavne vzdelávanie.

    „Investícia do škôl je nielen prevenciou pred bezpečnostnými rizikami, ale aj základným predpokladom, že sa spoločnosť bude vyvíjať,“ hodnotí Kopcsay. O to nás podľa neho Smer pripravuje pre svoje predvolebné ťaženie. Nepremyslené investície do obrany a zároveň škrtenie výdavkov na školstvo je podľa neho výbušná kombinácia.

    - Reklama -