Vybral milióny od štátu a stratil účtovníctvo. Nič sa nedeje, v jeho apartmáne predsa býva predseda

    0
    Eurobankovky (Autor: SITA)
    Bašternák od štátu získal na vrátenom DPH šesť miliónov eur a potom stratil doklady o účtovníctve. Daniš sa vo svojom komentári opiera o informácie týždenníka Trend, ktorý píše, že „kauza Bašternák“ je väčšia, ako sa spočiatku zdalo. 
     
    Podnikateľ Ladislav Bašternák je za obytným komplexom Bonaparte, v ktorom majú byty nielen premiér Robert Fico, ale aj Ján Počiatek či majiteľ Váhostavu Juraj Široký a právnici Roberta Kaliňáka. „Bašternákova firma BL-202 dostala od štátu ako vratky DPH nielen dva milióny eur,“ upozorňuje Daniš. Spolu mala firma BL-202 vyúčtovať za DPH až šesť miliónov eur. 
     
    Daniš píše, že preplácanie daní štátom nie je, samozrejme, nič protizákonné, ak „nejde o podvody s neoprávneným odpočtom DPH“.  V tomto smere komentátor upozorňuje na tri problémy. Prvým z nich je podľa Daniša podozrenie kontrolórov Finančnej správy, ktorým sa zdali byť vratky DPH vyplatené Bašternákovej firme za rok 2012 privysoké. Vedenie Finančnej správy však kontrolu zamietlo a kontrola sa nekonala. 
     
    Ďalším z problémov, na ktoré Daniš upozorňuje, je fakt, že Bašternákova firma po zinkasovaní šesť miliónov eur z DPH od štátu zmenila vlastnícku štruktúru. Bašternák prepísal svoj podiel na spoločníka Borisa Ďurošku a medzičasom sa údajne „stratili“ niektoré účtovné doklady z roku 2012. Nový majiteľ totiž tvrdí, že ich nemá. 
     
    V neposlednom rade píše Daniš v komentári aj o tom, že šesť miliónov za DPH vyplatil štát Bašternákovej firme práve v čase, keď Finančnej správe skolaboval informačný systém a niektoré výkazy DPH museli zamestnanci Správy kontrolovať ručne. Finančná správa bola dočasne nefunkčná. Overovanie správnosti údajov bolo preto problematické, ak o probléme niekto vedel vopred, bola to pre neho podľa Daniša „žatva“, bez akejkoľvek kontroly. „A ak potom takíto dobre informovaní podnikatelia ‚stratili‘ účtovné doklady, kontroly by boli ešte ťažšie.“ 
     
    Celý text si môžete prečítať TU.
     
    - Reklama -