Vybavuje si účty? Trump odvolal ľudí, ktorí svedčili proti nemu

    0
    Americký prezident Donald Trump drži výtlačok novín The Washington Post s titulkom Trump oslobodený počas prejavu v Bielom dome. (Autor: TASR)

    “Bol som dnes upozornený, že prezident ma hodlá ako veľvyslanca Spojených štátov pri Európskej únii stiahnuť s okamžitou účinnosťou,” uviedol Sondland vo vyhlásení, ktoré získal denník The New York Times.

    Ide už o druhého vládneho predstaviteľa odvolaného v piatok Trumpom po tom, ako už dávnejšie svedčil na pôde Kongresu v procese impeachmentu, teda ústavnej žaloby voči prezidentovi. Iba niekoľko hodín pred Sondlandom musel opustiť svoju funkciu armádny dôstojník Alexander Vindman, ktorý riadil odbor európskych záležitostí v národno-bezpečnostnej rade Bieleho domu.

    Potvrdili sa tak správy, že Trump po stredajšom oslobodení v oboch bodoch ústavnej žaloby uvažuje o personálnych zmenách v Bielom dome.

    Podplukovníka Vindmana vyviedli v piatok z priestorov Bieleho domu, čo jeho právnik označil za akt pomsty zo strany prezidenta. Samotný Trump už predtým povedal, že si želá Vindmanov odchod, keďže s ním “nie je spokojný”.

    Vindman vypovedal vlani v novembri pred výborom Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby, ktorý sa zaoberal podozreniami vznesenými voči prezidentovi Trumpovi.

    O podaní ústavnej žaloby voči Trumpovi rozhodla 18. decembra práve Snemovňa reprezentantov, v ktorej má väčšinu opozičná Demokratická strana. Podanie žaloby súviselo s obvineniami, že Trump zneužil svoje právomoci, keď pozastavil americkú vojenskú pomoc Ukrajine, aby ju donútil spustiť vyšetrovanie proti jeho možnému rivalovi v prezidentských voľbách Joeovi Bidenovi a jeho synovi Hunterovi.

     

    - Reklama -