Vy ste na vine. Maďarský šéf diplomacie sa obul do gréckeho kolegu. Dôvod jasný, utečenci

    0
    Utečenci sa presúvajú po poli v Slovinsku. (Autor: SITA)
    Szijjártó po stretnutí s gréckym ministrom zahraničných vecí Nikosom Kotziasom uviedol, že ľudia, ktorí do Európskej únie prechádzajú cez západný Balkán, nie sú utečenci, ale ekonomickí migranti. Práve Maďarsko si vyslúžilo vlnu medzinárodnej kritiky za to, že postavilo na hraniciach so Srbskom plot, ktorým zabránilo masovému prílevu utečencov z juhu. Počet nelegálnych prekročení hranice od uzavretia hraníc stúpol, ale príchod utečencov do Európy to nezastavilo. Vybrali sa len inou cestou. Od chvíle, keď Maďari pred dvoma týždňami zavreli hranice, prišlo do Slovinska 105-tisíc utečencov. 
     
    Podľa Szijjárta sú za obrovské množstvo utečencov prichádzajúcich do Európy zodpovední Gréci, ktorí si „nedokážu ochrániť svoje južné hranice“. Nayvše to predstavuje podľa maďarského ministra zahraničných vecí aj bezpečnostnú hrozbu. „Nikto nevie, akí migranti a v akom množstve prichádzajú cez grécke ostrovy do európskeho vnútrozemia,“ uviedol šéf maďarskej diplomacie po stretnutí so svojím gréckym rezortným kolegom. 
     
    Ministri zahraničných vecí Grécka a Maďarska sa v Aténach zhodli na tom, že situácia, v ktorej sa Európa nachádza, pre neutíchajúci príchod utečencov, je „komplikovaná a vyžaduje si preto aj zložité riešenie“. Szijjártó a Kotzias sa zhodli aj na tom, že Európska únia musí pomôcť aj v utečeneckých táboroch, ktoré sú v Jordánsku, Libanone, Turecku a Iraku. Práve v krajinách, susediacich s vojnou zmietanou Sýriou, sa nachádzajú až 4 milióny 500-tisíc utečencov, ktorí ušli pred sýrskym konfliktom.
     
    - Reklama -