Vy neposlušní endéeráci! Nechcú utečencov, volia zlé strany, a preto si to ľudia z východného Nemecka poriadne zlízli

    0
    Berlínsky múr, 1989 (Autor: SITA)

    Nie paralelná spoločnosť, salafisti či státisíce utečencov bez dokumentov, ale „xenofóbia a pravicový extrémizmus“ predstavujú podľa vlády kancelárky najväčší problém súčasného Nemecka. Ako uvádza britský denník Daily Mail, vláda vo svojej správe vyzýva nemeckú spoločnosť, aby vyjadrila silnejší odpor voči protiutečeneckým hnutiam a ich aktivitám. Hranice medzi štandardnými protestami a agitáciami krajne pravicových hnutí sa podľa vlády stierajú.

    Vládna správa však reaguje na narastajúci počet násilných útokov namierených proti utečencom a tiež desiatky podpaľačských atakov na ich ubytovne. „Pravicový extrémizmus vo všetkých jeho formách predstavuje veľmi vážnu hrozbu pre spoločenský aj hospodársky vývoj východného Nemecka. Treba urobiť rázne opatrenia zo strany vlády, štátu, obcí aj občianskej spoločnosti s cieľom zaistiť vo východnom Nemecku pokoj a mier,“ uviedla na tlačovej konferencii splnomocnenkyňa vlády Iris Gleickeová.

    Pravidelná správa hodnotiaca pokrok dosiahnutý po opätovnom zjednotení Nemecka v roku 1990 sa v minulých rokoch zaoberala predovšetkým priemyselnou regeneráciou východných regiónov, ktoré zaostávali za tými východnými. Tento rok sa tvorcovia správy zamerali predovšetkým na údajný nárast xenofóbie spôsobený prílivom utečencov z krajín Blízkeho východu a Afriky. „Východné spolkové krajiny prijali relatívne málo utečencov, ale aj napriek tomu v nich dramaticky narástol počet podpaľačských aj iných útokov,“ konštatovala Gleickeová.

    Podľa Gleickeovej je obzvlášť alarmujúce, že tieto útoky podporuje či aspoň akceptuje väčšinová spoločnosť. Britský denník pripomína, že k zatiaľ posledným násilnostiam došlo minulý týždeň v Budyšíne, kde sa do seba pustili desiatky utečencov a miestnych obyvateľov. Rozsiahly konflikt musela riešiť polícia, ktorá bola nútená požiadať o posily. „Vo februári tam zase horel azylový dom a okoloidúci podľa svedkov tlieskali a podpaľačský útok verejne schvaľovali,“ píše Daily Mail.

    Vládna splnomocnenkyňa ďalej konštatovala, že v boji proti šíreniu xenofóbie by mala viac urobiť okrem vlády a úradov aj samotná väčšinová spoločnosť. „Viem, aké je to bojovať proti neonacistom. Väčšiu podporu občianskej spoločnosti by mali v tomto smere poskytnúť aj firmy. Pri návšteve Spojených štátov a Japonska som nabádala na podporu zakladania firiem vo východnom Nemecku. Pýtali sa ma však, ako budú tunajší ľudia reagovať na inžiniera inej farby pleti,“ podelila sa Gleickeová s vážnou tvárou o svoje skúsenosti.

    „Je úplne zrejmé, že ak nebudú určité regióny otvorené kultúrnej rozmanitosti a imigrácii, budú ekonomicky znevýhodnené,“ poznamenala Gleickeová. Jej tézy opakovali aj niektorí nemeckí ekonómovia. „Krajná pravica by svojím konaním mohla z regiónov východného Nemecka vypudiť vysoko kvalifikované pracovné sily. Nárast radikalizácie a netolerancie by mohlo ekonomicky vážne oslabiť východné Nemecko,“ cituje Daily Mail šéfa Nemeckého inštitútu pre ekonomický výskum (DIW) Marcela Fratzschera.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -