Vstúpime do rokovaní, aby sme zostavili silnú sionistickú vládu, vyhlásil Netanjahu

    0
    Benjamin Netanjahu (Autor: TASR)

    “V nadchádzajúcich dňoch vstúpime do rokovaní, aby sme zostavili silnú sionistickú vládu a zabránili (vzniku) nebezpečnej protisionistickej vlády,” povedal na povolebnom zhromaždení v Tel Avive Netanjahu, ktorého strana Likud podľa exit pollov mierne zaostáva za centristickým blokom Modrá a biela bývalého náčelníka generálneho štábu Bennyho Ganca.

    Na základe dvoch exit pollov získal Gancov blok Modrá a biela 33 až 34 kresiel, Netanjahuov Likud 31 až 33. Tretí exit poll však prisúdil obom 32 kresiel.

    Podľa agentúry AFP Netanjahu naznačil ochotu rokovať o zostavení vlády širokej jednoty, o ktorej v povolebnom prejave pred ním hovoril Ganc, avšak toto slovné spojenie nepoužil.

    Zmienka o “protisionistickej” vláde patrila podľa AFP stranám zastupujúcim arabskú menšinu v Izraeli, ktoré by podľa exit pollov mohli v novom 120-člennom parlamente (Knesete) tvoriť tretiu najväčšiu politickú silu.

    Tieto strany pred voľbami naznačili, že by ako premiéra podporili Ganca, čo by mohlo Netanjahua pripraviť o možnosť získať poverenie na zostavenie vlády.

    Netanjahu je vo funkcii premiéra viac než desať rokov, čím je najdlhšie pôsobiacim predsedom vlády v histórii židovského štátu.

    Jeho povesť však v posledných rokoch poznačilo vyšetrovanie viacerých korupčných káuz, ktoré sa týkali Netanjahua alebo jeho manželky.  

    Po voľbách v roku 1996 sa Netanjahu stal najmladším izraelským premiérom (1996-99). Druhýkrát sa stal šéfom vlády po voľbách v roku 2009 a mandát obhájil aj v roku 2013. Po predčasných voľbách v marci 2015 získal štvrtý mandát.

    - Reklama -