Vstup do politiky? Mika nechce naskočiť na rýchlovlak. RTVS bola obetovaná, tvrdí

    0
    Václav Mika (Autor: TASR)

    Na otázku, ako sa vyrovnal s politickými tlakmi na RTVS, Mika odpovedal, že mohol byť vystavený pokušeniu urobiť pred koncom obdobia niečo, čo by mu zvýšilo šance na zvolenie, no bol by to ťažký kompromis pre RTVS aj preňho.

    Dokonalý stav telerádia podľa neho neexistuje, je to nikdy sa nekončiaci príbeh. S technológiami postupujú aj očakávania diváka a poslucháča. Za kľúčové považuje Mika spoločenskú participáciu, kredibilitu a parametre sledovanosti a počúvanosti. „Pol mojej misie sa udržiavali financie a pripravoval sa programový koncept. Ešte by si to vyžadovalo ďalších päť rokov,“ zhodnotil.

    Ministrovi kultúry Maďaričovi je Mika vďačný, že pod jeho štítom RTVS nemusel robiť kompromisy v programe, personálnom obsadení alebo riadení spravodajstva. Oceňuje aj filozofiu jeho návrhu (o novom generálnom riaditeľovi by rozhodol 15-členný zbor voliteľov, pričom členstvo v zbore by bolo nezlučiteľné s výkonom politickej funkcie). Voľbu nezávislým orgánom považuje Mika za lepší model.

    Postoj strany Most-Híd označil za sklamanie, hoci očakávané. „Bugár vyhlásil, že Mika nerozbije koalíciu. To nemá obsah. Išiel som do súboja projektov. Béla Bugár má za sebou bohatú politickú kariéru a vnímam to ako politickú nevyhnutnosť. Žiaľ, sa tam ocitla RTVS a tá bola obetovaná,“ uviedol.

    „Ak by som dostal hlasy od istého subjektu, zvažoval by som, či ten mandát má pre mňa hodnotu,“ vyjadril sa k podpore politických strán Rezníkovi. Zároveň si dal záväzok, že Rezníka hodnotiť nebude, počká si na jeho kroky.

    Na materskú dovolenku sa Mika nechystá, má vraj aj iné pracovné veci. „Neurobím žiadne unáhlené chaotické rozhodnutie pri vstupe do politiky, ako aj vstupu do iného média. Mám doma bábätko a bol by som hlupák, aby som teraz skočil na nejaký rýchlovlak,“ dušuje sa v rozhovore. Dodal však aj okrídlenú repliku „nikdy nehovor nikdy“.

    - Reklama -