Všetky ženy vyzveme, aby sa zahalili, pripustil zelený prezident Rakúska… A teraz šliapol ešte do niečoho škaredšieho. Má veľký problém

    0
    Alexander Van der Bellen (Autor: SITA)

    Minulý týždeň publikoval rakúsky denník Kronen Zeitung článok, podľa ktorého bývalý šéf zelených vyjadril počas debaty so študentmi znepokojenie nad údajným šírením islamofóbie. Pripustil zároveň, že raz by všetky rakúske ženy mohli byť vyzvané, aby nosili na dôkaz solidarity po vzore svojich moslimských „kolegýň“ šatky. Jeho slová vzbudili medzi obyvateľmi krajiny aj politikmi veľký rozruch.

    Neskôr kancelária prezidenta vysvetľovala, že išlo o výrok vytrhnutý z kontextu, a upozorňovala na skutočnosť, že k danému vyhláseniu došlo už pred niekoľkými týždňami. „Šatkovej kauze“ sa okrem redakcie Parlamentných listov venovalo aj veľa zahraničných médií po celom svete. Napríklad denník The Washington Post, ktorý pripomenul prezidentovu zmienku o solidarite so Židmi v Dánsku počas druhej svetovej vojny.

    „Ak ma pamäť neklame, tak počas nemeckej okupácie za druhej svetovej vojny preukázali Dáni solidaritu so svojimi židovskými spoluobčanmi a nosili Dávidovu hviezdu,“ uviedol Van der Bellen. Ako však odhaľuje americký denník s odkazom na server Snopes, prezidentove slová sa nezakladajú na pravde. Neexistujú žiadne dochované informácie o tom, že by Dáni prejavovali solidaritu so Židmi týmto spôsobom.

    Túto skutočnosť potvrdzuje aj rakúsky denník Kronen Zeitung. Dáni síce podľa jeho zistení v mnohých prípadoch pomáhali Židom utiecť z okupovaného územia, ale o nejakom nosení Dávidovej hviezdy zo solidarity vraj nemôže byť ani reč. Van der Bellen čelí za svoje slová o nutnosti preukázať solidaritu s moslimskými ženami zdrvujúcej kritike a jeho preukázateľne lživé tvrdenie o Dánoch a ich židovských spoluobčanoch mu v očiach Rakúšanov nepochybne ešte priťaží.

    Ako píše Kronen Zeitung, mnohí dokonca požadovali prezidentovu rezignáciu a jeho následné vysvetľovanie vlastných slov nepovažujú za dostatočné. Konkrétne 82 % čitateľov denníka uviedlo, že by mal prezident všetko uviesť ešte raz na pravú mieru. Van der Bellen zatiaľ iba povedal, že nie je priateľom zahaľovania, ale zdôraznil slobodu slova a obliekania sa v Rakúsku. Tá by mala z jeho pohľadu ženám zaručovať, aby sa mohli obliekať presne tak, ako uznajú za vhodné.

    Počas svojej návštevy Slovenska sa potom snažil vzniknutú situáciu bagatelizovať. „Bolo by skvelé, keby naším najväčším problémom bolo nosenie šatiek,“ cituje Van der Bellenove slová The Washington Post. Na Facebooku medzitým ostro zareagoval šéf Slobodnej strany Rakúska Heinz-Christian Strache, ktorý prezidenta obvinil z „desivého zľahčovania nacizmu“. „Takýmto spôsobom sa v povojnovom období nevyjadril žiadny z jeho predchodcov v prezidentskom úrade,“ poznamenal Strache.

    - Reklama -