Všetci zajatí ukrajinskí námorníci sa vyhlásili za vojnových zajatcov

    0
    Tri ukrajinské lode po zadržaní v Kerči na Kryme (Autor: TASR)

    “Všetkých 24 ukrajinských námorníkov už povedalo vyšetrovateľom, že sú vojnoví zajatci,” uviedol vo štvrtok na Facebooku ruský advokát Nikolaj Polozov, jeden z právnych zástupcov zadržiavaných Ukrajincov. 

    Poslední dvaja zajatí námorníci – Andrij Ejder a Andrij Artemenko – deklarovali svoj status vojnových zajatcov 27. decembra.

    Posádku troch lodí zajatých 25. novembra ruskou pohraničnou strážou v oblasti Kerčského prielivu tvorilo 24 námorníkov.

    Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) obvinila Ukrajincov z protizákonného prekročenia hraníc a až do 25. januára 2019 na nich uvalila väzbu. Traja z nich utrpeli pri zásahu ruských pohraničníkov zranenia. 

    Kyjevské vedenie považuje svojich námorníkov za vojnových zajatcov. FSB však tvrdí, že vojnovými zajatcami byť nemôžu, keďže voči nim bolo vznesené obvinenie v súvislosti s trestným činom nezákonného prekročenia hraníc cudzieho štátu, ako aj vzhľadom na to, že Rusko a Ukrajina nie sú vo vojne ani vo vojenskom konflikte. Zaobchádzanie s vojnovými zajatcami upravujú medzinárodné dohovory.

    Po uvalení väzby boli zadržiavaní Ukrajinci prevezení do moskovských väzníc Lefortovo a Matrosskaja Tišina. V prípade usvedčenia zo vznesených obvinení im hrozí až šesť rokov väzenia.

     

    - Reklama -