Všetci proti Kotlebovi? V Banskej Bystrici to tak začína vyzerať

    0
    Poslanec a predseda ĽS-NS Marian Kotleba (Autor: SITA)

    Poslanci budú opätovne hlasovať o zmene dvojkolovej voľby na jednokolovú, ktorá by sa mala prejaviť už v jesenných župných voľbách. Ak táto navrhovaná zmena aj napriek vetu prezidenta Andreja Kisku prejde, koalícia aj opozícia si svorne uvedomujú, že proti aktuálnemu banskobystrickému županovi treba postaviť jednotného kandidáta. Z čisto prozaického dôvodu. Čím viac kandidátov, tým menej hlasov potrebuje Kotleba na svoje opätovné víťazstvo.

    Podľa informácií Aktuality.sk predseda vlády a zároveň šéf najsilnejšej koaličnej strany Smer-SD Robert Fico cez víkend oznámil, že jeho strana, SNS a Most-Híd už rozhodli o jednotnom postupe v Banskej Bystrici. Vyhlásenia národniarov zo začiatku roka o postavení samostatného kandidáta tak už neplatia. „Keď sa tak rozhodneme, SNS nebude mať svojho kandidáta,“ vyjadril sa podpredseda SNS Anton Hrnko.

    K tejto dohode chcú prizvať a rokovať aj s opozíciou. Liberáli pritom majú v Banskej Bystrici svojho kandidáta – Martina Klusa, ktorého podporuje aj OĽaNO-NOVA. „Čím viac kandidátov v jednokolovej voľbe bude, tým menej hlasov stačí Kotlebovi na zvolenie. To nie je v záujme SaS ani koalície,“ vyjadril sa Klus. Predseda Most-Híd Béla Bugár si myslí, že vyzývateľ Kotlebu by mal byť nestranný. S týmto jeho názorom Klus však nesúhlasí. Podľa jeho názoru by ho mal vyzvať ten, kto bude mať podľa prieskumu verejnej mienky najvyššie šance.

    - Reklama -