Vrchný rabín v Európe vyzval na spoločný boj židov a moslimov proti útokom na menšinové náboženstvá

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    „Ak svet toleruje iné jazyky, iné kultúry, iné náboženstvá a iné tradície, my židia sa cítime viac prijímaní,“ uviedol predseda Konferencie európskych rabínov Goldschmidt. Židia sa podľa neho vždy cítili bezpečnejšie na miestach, kde boli rešpektované iné kultúry a iné náboženstvá. „V súčasnosti, keď začína viať ultranacionalistický vietor, sa židia ako menšina necítia bezpečne,“ dodal.

    Spomenul aj to, že Európa smeruje do obdobia neistoty a turbulencie. Nová nálada nepriateľstva voči menšinovým náboženstvám vraj silnie v dôsledku obáv z imigrácie a terorizmu. „Európa teraz zavádza protiimigračné opatrenia a zaoberá sa strachom z islamistického terorizmu. Ale namiesto toho, aby tieto problémy riešila, sme svedkami silného útoku proti menšinovým náboženstvám ako celku. My židia a moslimovia máme celkom zjavne niečo spoločné – musíme bojovať za náboženskú slobodu,“ povedal.

    Zároveň dodal, že židia sú obeťami islamistického terorizmu v Európe. „Zdôrazňujeme, že sa nedá bojovať proti islamistickému terorizmu bojom proti islamu. Je nesmierne dôležité urobiť červenú čiaru medzi normatívnym islamom a radikalizmom a terorizmom, ktorý zneužíva meno islamu. Tú červenú čiaru musia vidieť a uznať všetci. Avšak populistické strany vo Francúzsku, v Holandsku, v Rakúsku a v Nemecku sa snažia tú červenú čiaru nevidieť. Je nesmierne dôležité pre nás aj pre milióny moslimov v Európe, aby všetkým ukazovali, že táto červená čiara existuje,“ podotkol. Dôležité je podľa neho udržať si spoločné európske hodnoty a európsku jednotu.

    Pôvodný text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -