Vražde Jána Kuciaka sa podrobne venovali aj svetové médiá

    0
    Novinárov je v súčasnosti plný tábor (Autor: Jan Rychetský)

    “Slovenská verejnosť je šokovaná. Investigatívneho novinára a jeho priateľku chladnokrvne zavraždili. Aj policajný prezident vidí motív tohto činu v investigatívnej práci obete,” napísala v súvislosti s týmto prípadom nemecká tlačová agentúra DPA.

    Podľa agentúry Reuters vražda Jána Kuciaka šokovala Slovensko a upozornila na obavy tamojšej verejnosti týkajúce sa korupcie. Životný štandard na Slovensku sa po vstupe do EÚ v roku 2004 podľa Reuters výrazne zvýšil, mnohí Slováci však stále poukazujú na nedostatočné stíhanie korupčnej trestnej činnosti. 

    “Ide o prvý prípad vraždy novinára v novodobej histórii Slovenska,” zhodnotila česká spravodajská televízia ČT24. Spravodajský portál Novinky.cz píše o “Slovensku v strachu”.

    Zahraničné médiá podrobne citovali vyhlásenia slovenských politikov – predsedu vlády Roberta Fica, prezidenta Andreja Kisku a ministra vnútra Roberta Kaliňáka – na tento čin, ako aj stanovisko Kuciakovho zamestnávateľa, spoločnosti Ringier Axel Springer Slovakia.

    S odvolaním sa na slová policajného riaditeľa Tibora Gašpara zahraničné médiá tento prípad už priamo dávajú do súvislosti s Kuciakovou novinárskou prácou.

    “Slovenská polícia spustila v pondelok vyšetrovanie vraždy po tom, ako popredného investigatívneho novinára známeho v súvislosti s článkami o daňových podvodoch na najvyššej úrovni našli spoločne s jeho priateľkou mŕtveho,” začína správu o udalosti zo Slovenska tlačová agentúra AFP. Upozornila tiež na výzvy predsedu Európskeho parlamentu Antonia Tajaniho a medzinárodnej organizácie Reportéri bez hraníc (RSF), aby slovenské úrady prípad riadne vyšetrili.

    Agentúra AP citovala výzvu šéfredaktorov hlavných slovenských médií na vládu, aby prijala nevyhnutné opatrenia a našla osoby zodpovedné za tieto zločiny a “vytvorila podmienky na bezpečnú prácu novinárov”. 
    Zahraničné agentúry a spravodajské weby informovali o vyhlásení premiéra Fica, podľa ktorého vláda ponúkla odmenu milión eur za informácie o ktoré by pomohli dolapiť vinníkov.

    Citované svetové médiá ďalej v súvislosti so zabitím 27-ročného novinára informujú o osobe slovenského podnikateľa Mariána Kočnera, o ktorého aktivitách reportér spravodajského portálu aktuality.sk Kuciak dlhodobo písal a ktorý sa mu údajne vyhrážal. Médiá tiež informovali že Kuciak vlani na sociálnej sieti napísal, že na Kočnera podal v súvislosti s vyhrážkami trestné oznámenie. Spomínajú sa tiež ďalšie podrobnosti okolo Kuciakovej práci a korupčných kauzách, na ktorých pracoval.

    - Reklama -