Vražda renomovaného právnika Ernesta Valka zostáva aj po piatich rokoch neobjasnená

    0
    Ernest Valko (Autor: SITA)

    Právnika Ernesta Valka pred piatimi rokmi zasiahla strela priamo do srdca. Po jeho vražde začali mnohí analytici šíriť rôzne dohady o jeho smrti viac ako v ktoromkoľvek inom prípade.

    Vyjadrenia prokuratúry a policajtov sa však od seba výrazne líšili. Najčastejšie sa hovorilo o prepojení s kauzami, ktoré riešil ako advokát. Na druhej strane, obec Limbach, kde žil, však bola v tom čase rajom pre vlamačov. Podstatné je, že  páchateľ aj motív vraždy dodnes verejnosť nepozná.

    Vraždu Ernesta Valka nahlásila jeho bývalá manželka a dcéra. V osudný deň, večer o 22.45 h ženy prišli do domu advokáta v Limbachu.

    „Trestné stíhanie vyšetrovateľ neprerušil a naďalej prebieha. Vyšetrovateľ vykonal vyše 120 výsluchov svedkov. V prípade bolo vypracovaných 49 znaleckých posudkov,“ priniesol vyjadrenie hovorcu policajného prezídia Michala Slivku portál Aktuality.sk.

    Policajti dodnes nemajú identifikovanú zbraň, ktorou právnika zavraždili. „Momentálne nie sú zistené také skutočnosti, ktoré by odôvodňovali vzniesť obvinenie konkrétnej osobe,“ povedal ďalej Slivka z policajného prezídia.

    Valko krátko pred smrťou telefonoval kolegyni a tvrdil, že v dome cíti zápach od acetónu. Otvoril okná aj dvere. V ten deň bola v dome upratovačka.Miesto činu nezávisle od polície obhliadol a zdokumentoval aj bývalý vyšetrovateľ Jozef Šátek. Tento muž dvadsaťsedem rokov vyšetroval vraždy, videl stovky miest činu a pátral po vrahoch.

    O tom, čo bývalý policajt zistil, informoval v decembri 2011 týždenník Plus 7 DNÍ.  „Môj prvý dojem z miesta činu vraždy bol, že to bolo ideálne miesto na vraždu. Dom je v tichej lokalite, naproti je les. Psa Valko nemal, chodil domov sám, najväčší problém pre páchateľa bolo dostať sa nepozorovane do domu, využiť situáciu, keď už obeť nebude mať v blízkosti svoju zbraň. Toto všetko páchateľ podľa dostupných informácií vyriešil – dovnútra sa dostal ľsťou, zrejme vytvorením zápachu v dome,“  uviedol Šátek pre časopis.

    Ernest Valko bol bývalý predseda Ústavného súdu ČSFR, od roku 1993 sa venoval advokátskej praxi a v mnohých sporoch zastupoval štát.  Zavraždili ho v pondelok  8. novembra 2010.

    Celý článok si môžete prečítať TU.

    - Reklama -