Vražda poslankyne hýbe Britániou. Obe strany prerušili kampaň o Brexite

    0
    Zástava Veľkej Británie nad budovou parlamentu v Londýne (Autor: SITA)

    Jo Coxovú, poslankyňu opozičnej Labouristickej strany a matku dvoch detí, napadli v jej volebnom obvode v stredoanglickej obci Birstall neďaleko mesta Leeds. Podľa očitého svedka ju páchateľ dvakrát postrelil, a keď spadla na zem, naklonil sa nad ňu a strelil ju ešte raz do tváre.
    “Ktosi ho chcel zadržať, zápasil s ním a on vytiahol nôž, vyzeral ako lovecký nôž, a zo šesť ráz s ním na ňu zaútočil. Ľudia kričali a utekali odtiaľ,” citovala BBC očitého svedka. Povedal, že páchateľ “do nej kopal, keď ležala na zemi”.

    Polícia grófstva West Yorkshire po príchode na miesto činu zatkla 52-ročného muža, ale podľa agentúry DPA nie je jasné, či išlo o páchateľa.
    Polícia potvrdila, že napadnutá žena “utrpela vážne zranenia a je v kritickom stave”. Podrobnosti o incidente nezverejnila.

    K útoku došlo týždeň pred referendom o členstve Británie v EÚ. Oba tábory – stúpencov zotrvania aj vystúpenia z Únie – prerušili po útoku na poslankyňu svoje kampane. Vodca labouristov Jeremy Corbyn na Twitteri uviedol, že je “absolútne šokovaný správou o útoku” a že celá strana stojí pri Jo Coxovej.
    Britský premiér David Cameron na Twitteri napísal: “Naše myšlienky a modlitby sú s Jo a jej rodinou.” Premiér po útoku zrušil svoje plánované vystúpenie v Gibraltári.

    Podľa britskej tlačovej agentúry PA sa poslankyňa zamiešala do potýčky medzi dvoma mužmi v Birstalle, ktorý leží 320 kilometrov severne od Londýna.
    Coxovú zvolili za poslankyňu britského parlamentu len vlani. Presadzovala najmä hľadanie riešenia vojny v Sýrii a kritizovala britskú neochotu viac sa vojensky angažovať v boji proti extrémistom zo skupiny Islamský štát. V ostatnom čase viedla kampaň za zotrvanie Británie v EÚ.

    - Reklama -