Vražda Valka: Prokurátor navrhol vyšší trest pre obvineného

    0
    Prokurátor dosiahol s obvineným novú dohodu o vine a treste. (Autor: TASR)

    “Bez výpovede obvineného Jaroslava K. by nebola táto trestná vec doteraz objasnená, jeho výpoveď zásadným spôsobom prispela k objasneniu toho činu. Na základe výpovede Jaroslava K. dospel prokurátor k tomu, že konanie hlavného vinníka Jozefa K. bolo excesom. Žiadny iný motív ako lúpežná vražda sa nepodarilo dokázať,“ povedal mimo iného prokurátor.

    „Trest považujem za spravodlivý a primeraný. Obvinený spolupracoval spontánne. Bez jeho spolupráce by sa tragédia, ktorá sa stala pred desiatimi rokmi v Limbachu, nikdy neobjasnila,” povedal obhajca obvineného Daniel Lipšic.

    Podľa Jána Havláta, právneho zástupcu poškodenej dcéry zavraždeného Valka Ivany, by sa vo veci malo uskutočniť riadne hlavné pojednávanie. “Jedna osoba hádže pištoľ do rúk osoby druhej. Moja klientka chce vedieť, kto strelil do srdca jej otca,” zdôraznil s tým, že jeho klientke nejde o náhradu škody.

    Súd o novom návrhu dohody rozhoduje po prerušenom verejnom zasadnutí. Predtým senát nesúhlasil s pôvodnou dohodou, v ktorej sa Jaroslavovi K. navrhovalo sedem rokov a dva mesiace odňatia slobody.

    Trojčlenný senát Okresného súdu v Pezinku v piatok schválil návrh novej dohody o vine a treste, ktorú uzatvoril prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR Jozef Kandera s Jaroslavom Klinkom, obvineným z lúpeže v prípade vraždy advokáta Ernesta Valka. Na základe schválenej dohody si odpyká súhrnný osemročný trest odňatia slobody v ústave so stredným stupňom stráženia.

     

    - Reklama -